Ország-világ

2008.02.14. 06:53

Ragyogó mosoly percek alatt

A fogkrémreklámok hibátlan mosolyú arcait látva ki ne szeretne hasonlóan fehér fogakat? A legtöbben mégis beérik napi kétszeri fogmosással, illetve néhány fogászati szűrővizsgálattal, ahol leszedik a fogkövet is. A vakító mosolyhoz azért néha ennél többre van szükség.

Dreissiger

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Ha sikerült elérni a tökéletes színt, azt ápolni is kell
[/caption]A fogfehérítés enyhébb módszere a fogak alapos tisztítása: ez nem változtatja meg valóságosan a fog színét, csupán a felszíni rétegeiről távolítja el – fizikai vagy kémiai úton – az elszíneződést okozó foltokat. Az erre alkalmas szerek mindenki számára hozzáférhetőek, az úgynevezett fehérítő fogkrémek minden drogériában kaphatók. Finom polírozó szemcséiknek, és az elszíneződést okozó anyagokkal kémiai reakcióba lépő molekuláik segítségével távolítják el a fogfelszíni szennyeződéseket. „A durvább beavatkozás a vegyszeres fogfehérítés otthon vagy orvosi rendelőben” – mondja Dévai György fogorvos. Ebben az esetben a kémiai anyag nyomán több árnyalatot is fehéredhet a fog. Persze az eredmény nemcsak a fog eredeti színétől függ, hanem attól is, hogyan reagál a szövet a kezelésre. Van, akinek könnyebben fehéríthetők a fogai, de néha jóval kisebb a különbség, mint azt az ember szeretné.

„Ha sikerült elérni a tökéletes színt, azt ápolni is kell. Az eredmény ugyanis nem végleges, időnként újra el kell végezni a kezelést” – magyarázza a fogorvos, aki szerint a legfontosabb, hogy szakemberhez forduljon a páciens. Az otthoni, „ötletszerű” fehérítésnek ugyanis lehetnek mellékhatásai. Károsodhatnak, túlérzékennyé válhatnak a fogak, sokszor ínyvérzés, ajaksebesedés, túlzott nyáltermelés vagy éppen szájszárazság alakulhat ki.

A fogak ellenségei

A fog elszíneződésének számos oka lehet. Egyes gyógyszerek is okozhatják, de a dohányzás is pigment lerakódáshoz vezethet. A fogak további ellenségei a kávé, a kóla, a tea, és a vörösbor. A külső hatások mellett öröklött tulajdonságok is szerepet játszanak. Viszonylag közismert, hogy az óvodáskorban rendszeresen fogyasztott fluorid-tabletta túladagolása maradandó sárgás csíkokat hagyhat a fogakon. Elszíneződést, szürkés árnyalatot okozhatnak az elöregedett tömések, de a gyökérkezelés utáni fog sem marad olyan fehér, mint korábban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában