Ország-világ

2008.02.11. 16:37

Szén-dioxid kibocsátás nélkül működő város épül

Az Egyesült Arab Emirátus Abu Dhabi emírségében épül fel a világ első olyan városa, amely nem bocsát ki szén-dioxidot. A település 50 ezer embernek ad majd otthont, 1500 üzlet működik benne és felépítése 22 milliárd dollárba, mintegy 3900 milliárd forintba kerül.

BAMA

Az új város, Masdar (jelentése forrás) építése vasárnap kezdődött és a tervek szerint 2015-re készül el. Területe 6,5 négyzetkilométer lesz, s várhatóan negyedannyi energiát és 60 százalékkal kevesebb vizet fogyaszt majd, mint egy hasonló település. Az energiát napfényből fogják előállítani, ez táplálja majd az elektromos járműveket, illetve a klímaberendezéseket szélmotoros gépek működtetik. Az ivóvizet napenergiával működtetett tengervízlepárlókból nyerik majd.

A szkeptikusok úgy vélik, hogy az építkezés nem a jövő útját mutatja, csupán egy újabb marketingfogás. Az építők ugyanis csak drága luxusingatlanokat fognak eladni az olajban gazdag ország milliomosainak, s létrehozzák Abu Dhabi város szélén a leggazdagabbak lakótelepét. Mások úgy vélik, a különleges várossal Abu Dhabi csak takarózni kíván, ugyanis a főváros továbbra is a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában