Ország-világ

2008.02.21. 14:15

Szerbia folytatja a koszovói adósságok törlesztését

Szerbia Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása után is folytatni fogja a volt dél-szerbiai tartományra eső külföldi adósságok törlesztését

mti

Mirko Cvetkovic szerb pénzügyminiszter ezt azzal indokolta, hogy Belgrád államjogi szempontból továbbra is Szerbia részének tekinti a tartományt. Idén 91 millió dollár adósságot kell visszafizetni, amelyből 40 millió márciusban esedékes - közölte a tárcavezető.

Szerbia 2001-ben kezdte törleszteni Koszovó külföldi adósságát, amelynek túlnyomó részét a hét végén elszakadt tartomány az egykori Jugoszláviától örökölte. Belgrádi adatok szerint Koszovó összesen mintegy 1,2 milliárd dollárral tartozik különböző hitelezőknek, köztük a Párizsi Klubnak és a Világbanknak.

A harmadik világháború kirobbanásába torkollhatnak Koszovó elismerésének következményei - jelentette ki Pozsonyban Ján Slota, a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.

A magyarellenességéről hírhedt pártvezető szerint a balkáni fejlemények láttán az elszakadásról ábrándozó kisebbségek másutt is vérszemet kapnak. Mint mondta, az, hogy Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország elismerte Koszóvót, csakis "az Európai Unió elárulásának" minősíthető, mert ennek nyomán az egész európai kontinensen felerősödnek az elszakadási törekvések.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában