Ország-világ

2008.02.29. 19:52

Tizenhat megfigyelő a külképviseleti szavazásra

Tizenhat külképviseleti megfigyelőt jelentettek be a pártok a március 9-ei hárokérdéses népszavazásra az előírt határidőig; valamennyiüket a Fidesz és a KDNP közösen delegálta - közölte az Országos Választási Iroda tagja az Országos Választási Bizottság péntek esti budapesti ülésén.

BAMA

Luczai Zsuzsanna tájékoztatása szerint így várhatóan Bécsben, Berlinben, Bernben, Brüsszelben, Csíkszeredán, Dublinban,  Londonban, Luxembourgban, Münchenben, New Yorkban, Párizsban,  Rómában, Stockholmban, Torontóban, Varsóban és Washingtonban vesznek részt a népszavazást kezdeményező pártok képviselői a szavazáson  megfigyelőként. A külképviseleti megfigyelők saját, illetve pártköltségen utazhatnak ki a külképviseleti népszavazásra. Megfigyelőket a népszavazási kezdeményezést benyújtók és a  kezdeményezés benyújtásában részt nem vevő parlamenti pártok  jelenthettek be péntek délután négy óráig. A külképviseleti névjegyzékbe az előírt határidőig mintegy 3 ezer 300-an jelentkeztek; a legtöbben, mintegy 430-an Londonban, valamint közel 300-an Brüsszelben adhatják majd le voksukat a népszavazáson.

A 96 külképviseleti szavazóhely egyetlen szavazókörnek számít; a belföldi szavazókörök száma pedig 10 ezer 951. A választásra jogosultak 8 millió 56 ezren vannak. Az európai országok többségében a hasonló külföldi külképviseleti szavazásokon már régen nem papíralapú voksolást, hanem ennél korszerűbb módszereket alkalmaznak a választásokon. Van, ahol a világhálón keresztül, egy személyi azonosító megadásával lehet szavazni, míg máshol úgynevezett érintőképernyős számítógépről. A jelenlegi választási törvény külképviseleti szavazásra vonatkozó rendelkezései 2009. decemberéig hatályosak. A jogszabály megváltoztatásához kétharmados parlamenti támogatásra van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában