Ország-világ

2008.02.27. 16:25

Továbbra is többségben a népszavazási igenek

Mindhárom, a Fidesz által kezdeményezett népszavazási kérdés esetében továbbra is döntő többségben vannak az igenek

mti

Mindhárom, a Fidesz által kezdeményezett népszavazási kérdés esetében továbbra is döntő többségben vannak az igenek a Századvég-Forsense februári felmérése szerint, amelynek eredményeiről szerdán tájékoztatták az MTI-t.

A teljes népesség körében 50 százalék feletti a kérdések támogatottsága. A kórházi napidíj esetében a határozottan, illetve  inkább egyetértők együttes aránya megközelíti a háromnegyedes  szintet (73 százalék), a másik két esetben eléri a kétharmadot  (67-68 százalék) - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Századvég-Forsense korábbi, januári felmérése szerint a  kórházi napidíj eltörlését szintén 73 százalék támogatta. A  felsőoktatási tandíjnál 68, a vizitdíjnál 67 százalék volt ez az  arány.

Mint írták, a februárban elvégzett vizsgálatban a magukat biztos  résztvevőnek vallók mintán belüli aránya 57 százalék. Ez valamelyest  elmarad a januári 64 százaléktól, ugyanakkor gyakorlatilag biztosak  lehetünk abban, hogy ennél jelentősen kisebb lesz a tényleges  szavazási részvétel.

Az eddigi népszavazásokra vonatkozó adatok alapján úgy becsülik,  hogy a várható részvétel elmarad az 50 százaléktól. A népszavazás szabályai szerint a szavazásra jogosultak 25  százalékának plusz egy főnek kell azonos választ adnia. Jelenleg  mindhárom kérdés esetében úgy tűnik, az igenek sikeréhez szükséges  részvételi és szavazati arány is meglesz, amely kérdésenként 63-70  százalékos támogatottságot jelent a biztos szavazók körében. Ez a  teljes lakosságra vetítve 29-33 százalékos értéknek felel meg -  olvasható.

Prognózisuk szerint, ha a februári vizsgálat idején rendezték  volna a népszavazást, akkor az mindegyik feltett kérdés esetében  érvényes és eredményes lett volna. felmérés szerint a Fidesz szavazóinak 77 százaléka tartozik a  biztos szavazó kategóriába, az MSZP szimpatizánsai közül csak 51  százalék sorolható ide, a pártválasztásukban bizonytalanoknak pedig  csupán egyharmada.

Mindhárom kérdés esetében a legnagyobb ellenzéki párt  szavazóinak 65 százaléka állítja, hogy biztosan elmenne szavazni és  igennel voksolna. Az MSZP szimpatizánsai viszont nem csupán a részvételi  hajlandóság alapján oszlanak meg körülbelül fele-fele arányban,  hanem a kórházi napidíj esetében a biztos résztvevő szocialista  párti szavazók több mint fele (55 százalék) saját állítása szerint  igennel voksolna a referendumon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában