Ország-világ

2008.03.01. 15:21

Legendájukat csúfolják meg a visszatérő akcióhősök

A veterán akcióhősök reneszánszát éli Hollywood. Május 22-én debütál például a negyedik Indiana Jones-film, melynek főszereplője az immár a 65 éves Harrison Ford lesz.

Kun Tamás

Ezzel ő is beállt a visszatérő veteránok sorába. Sylvester Stallone tavaly 61 esztendősen élesztette újra Rocky Balboa és John Rambo figuráját, Bruce Willis pedig 51 évesen ugrált vadászgépről kamionra a Drágán add az életed negyedik részében a múlt nyáron. Indy számára jó jel, hogy a vén kalandorok visszatérése kifizetődő volt Hollywood számára. A húsz év után feltámasztott, az idén bemutatott Rambo eddig 20 millió dolláros bevételt hozott. A 17 évig pihentetett, tavaly bemutatott Rocky-eposz 130 millió dollárt hozott a konyhára, míg a 2007-es nyár sikerfilmje, a 110 millió dollárból készült Legdrágább az életed mintegy 400 milliót kaszált, annak ellenére, hogy a főszereplő, John McClane 12 évig a lábát lógatta.

Hollywood tehát biztosra megy a nagy öregek bevetésével. Réz András szerint a jelenségnek több oka is van. „Hollywood évek óta ötlethiányban szenved. Sorra születnek a folytatások és újrafeldolgozások, eredeti gondolat pedig elvétve akad. Gondot okoz a rossz menedzselés is” – emeli ki a filmesztéta. Szerinte a fiatal sztárokat a bulvársajtó hamar elhasználja, így azok nem tudnak olyan ikonokká válni, mint egykor Stallone, Ford vagy éppen Willis volt. „Hollywood rájött arra, hogy a még mindig kamera- és színpadképes nagyágyúkkal lehet valamit kezdeni, Ám a visszatérések komolytalannak is hathatnak, hiszen a nézők az egykori fiatalos energiát keresik majd hőseikben, annak ellenére, hogy mára a színészek, s velük együtt karaktereik is idős urak lettek. Míg a filmek pénzügyi sikerét az ő nevük garandtálja, közben saját legendájukat kénytelenek megcsúfolni.”

Kun Tamás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában