Ország-világ

2008.03.25. 15:17

Sólyom erősítené a magyar-lengyel kapcsolatokat

A magyar-lengyel kapcsolatokat tovább kell erősíteni, ez volt a találkozó legfontosabb üzenete - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök kedden a Sándor-palotában

mti

A magyar-lengyel kapcsolatokat tovább kell erősíteni, ez volt a találkozó legfontosabb üzenete - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök kedden a Sándor-palotában, miután megbeszélést folytatott Lech Kaczynski lengyel államfővel. A lengyel köztársasági elnök egynapos hivatalos látogatáson tartózkodik Budapesten.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a megbeszélésen nagy hangsúlyt kapott az EU keleti szomszédságpolitikája. Mindkét ország törekedni fog arra, hogy a keleti szomszédságpolitika az unión belül megfelelő súlyt kapjon, legalább akkorát, mint a déli, mediterrán politika - hangsúlyozta Sólyom László. A találkozón szó volt arról is, hogy Magyarország kiemelt figyelmet fordít a nyugat-balkáni térség stabilitására.

Sólyom László tájékoztatása szerint részletesen tárgyaltak a lisszaboni szerződés lengyelországi ratifikálásáról. Hozzátette: érintették azokat a kérdéseket is, ahol a szerződés a lengyel megközelítés szerint még nyitott kérdéseket tartalmaz. A két ország együttműködik majd a lisszaboni szerződés eredményeképpen létrejövő új intézmény, az Európai Tanács elnöki tiszte jellegének kialakításában.

A magyar államfő kiemelte: mindketten szükségesnek tartják, hogy az újonnan csatlakozott tagállamok minél hamarabb kezdjenek párbeszédet stratégiai kérdésekről, amilyen például az energiapolitika, valamint mint a közös védelmi politika.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában