Ország-világ

2008.05.11. 07:16

Templomárnyéki Egbert és Hétpróbás Jancsi kalandjai

Majdnem mindegy, hogy Templomárnyéki Egbert a legmodernebb, számítógépes 3D-s környezetben vívja csatáját a macskahaddal vagy Hétpróbás Jancsi a legegyszerűbb, keményhenrikes célszerszámokkal veri pépesre a pokol bugyuta ördögeit.

T. Z.

Legalábbis abból a szempontból, hogy a jó színház műfajtól függetlenül elvarázsolja a gyereksereget. Látszott ez azoknak a szerencsés kisgyerekeknek az arcán is, akik belemerülhetnek meseország kaposvári kalandjaiba a héten negyedszerre megrendezett Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléján.

A legjobb gyermekszínházak legszínvonalasabb előadásait ezúttal Kaposi József drámapedagógus válogatta, és már az első napon látszott, nem tévedett nagyot. A Budapest Bábszínház például új utakat keresett és talált is a magyar bábszínjátszásban: a számítógépes játékok háromdimenziós világában mozgó egérhős, Templomárnyéki Egbert kalandozásait az elmacskásodott világban még a szülők is tátott szájjal bámulták.

Már ezen a napon bebizonyosodott az is, hogy a modern technika mellőzésével is lehet maradandó élményt szerezni a kicsiknek. Pályi János Órajátéka a több generáció számára is a gyermekkori alapélménynek számító mestert, Kemény Henriket idézte. Igaz, a színésznek sem utolsó Pályi egyszemélyes vásári bábjátékában a főhőst nem Vitéz Lászlónak hívták, hanem Hétpróbás Jancsinak, de ez a végeredményt tekintve édesmindegy: a pokol urai itt is csúnyán elnáspángoltattak.

Amíg az egyik színpadon Lucifert táncoltatták, egy másik játéktérben a Kerekasztal Színházi Nevelési Társulás Csontketrec című darabja adott témát a középiskolásoknak, akik drámatanárokkal igyekeztek megtalálni a szabadság és a felelősség határait. Nem véletlen, ha a Csiky Gergely Színház büféjében több mint háromórásra nyúlt az esti értékelés. Volt miről beszélni: például arról, hogy nem véletlenül fogalmazták meg Európa színházi szakemberei 2004-ben közös vágyukat, hogy minden gyereknek legyen lehetősége saját országában legalább évente egyszer élő színházat látni, megtapasztalandó egyedülállóan emberformáló, közösségteremtő erejét. Amelyet Kaposvár gyerekközönsége ezen a héten ismét megtapasztalhatott.

Hazánkban először: dél-koreai gyermekdarab

A kaposvári Csiky Gergely Színház és az Assitej rendezte IV. Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléján a hazai előadások mellett egészen különleges külföldi produkcióknak is tapsolhatott a közönség. A külföldiek közül először a magyar gyereksereg láthatott dél-koreai darabot, de rendkívüli élményeket tartogatott a litván, a belga, a német, az osztrák és horvát társulat előadása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában