Ország-világ

2008.06.13. 06:09

A karcsúság egyik titka az összetett szénhidrát

Napi energiaszükségletünk 60-70 százalékát szénhidrátból kellene fedeznünk – mondja Fekete Krisztina dietetikus.

R. V.

Sokan azonban undorral tolják el maguktól a krumplit vagya rizst: fúj, hízlal! Holott az említett ételek összetett szénhidrátot tartalmaznak, amelyet a szervezet lassan használ fel. Általuk, főként rendszeres mozgás mellett az ember kevésbé hajlamos a hízásra. Ráadásul sok bennük a hasznos anyag is. A zsír, a fehérje, az ásványi sók megtalálhatók a gabonákban, zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben.

Az egyszerű szénhidrátok, a cukor, sütemény, csokoládé gyorsan szívódnak fel, valóságos energiabombát kap tőlük a szervezet. Hamar emelkedik a kalóriaszint, és sokkal inkább hajlamosítanak a túlsúlyra. Mértékkel eszegetve azonban senkinek semmi baja nem lesz tőlük. Sőt, olyan krízishelyzetekben, mint a vizsgázás, a gyász, a depresszió segíthetnek az ember állapotán. Beleférnek az egészséges étrendbe.

Téves tehát az a vélekedés, hogy a fogyókúra idején semmilyen szénhidrátot tartalmazó ételt nem szabad enni. Aki így tesz, azon kaphatja magát, hogy remegni, szédülni kezd. Leesik a vércukra, és ilyenkor az ájulást elkerülendő mentőanyagként muszáj bekapnia egy kis cukrot vagy csokit.

R. V. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában