Ország-világ

2008.06.14. 16:47

Adok-kapok a repülőgépbérlés kapcsán

A Fidesz országgyűlési frakciójának számításai szerint egy kis odafigyeléssel és szervezéssel felére lehetett volna csökkenteni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "csütörtöki pazarlásának" költségét. A kormányszóvivő szerint Gyurcsány Ferencnek nincs takargatni valója ebben az ügyben sem, ha valakinek kínos lehet a repülőgépbérlések ügye, az sokkal inkább Orbán Viktor.

MTI

Ágh Péter (Fidesz) szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, 2,6 millió forintból meg lehetett volna oldani a kormányfő által vezetett 19 tagú delegáció egynapos szarajevói látogatását azzal az 5,2 millió forinttal szemben, amit ezért az útért kifizettek az adófizetők pénzéből. Az ellenzéki párt képviselőjének meglátása szerint a Miniszterelnöki Hivatalban lévő fizetett emberek dolga lett volna erre odafigyelni. Mint elmondta: elég felkeresni a Malév honlapját, hogy látni lehessen, fejenként 71 ezer forintba kerül a szarajevói repülőjegy a nemzeti légitársaság járatán, Gyurcsány Ferenc és két kísérője pedig még aznap Münchenen keresztül vissza tudott volna jutni Budapestre, együttesen 627 ezer forintért. Hozzáfűzte: a delegáció 16 tagja a visszaútig, fejenként 50 ezer forintos elhelyezési költségért, még Bosznia-Hercegovina fővárosában maradhatott volna.

Ágh Péter meglátása szerint az "elherdált milliárdokat" nézve ez az összeg semminek tűnik, de rossz szemléletet fejez ki, különösen annak tükrében, hogy a statisztikai hivatal adatai szerint Magyarországon 270 ezer ember él kevesebb mint havi 25 ezer forintból. A képviselő kitért arra is, hogyha igaz, amit a miniszterelnök május 1-jén mondott, vagyis hogy védi a nyugdíjasokat, akkor ne pazaroljon ennyit, a kiutazottak személyenkénti költségére vetítve egy kisnyugdíjas évi megélhetését.

Daróczi Dávid kormányszóvivő közleményében úgy fogalmazott: Orbán Viktor akár még saját magát is lebuktatja, csak hogy álbotrányokkal elterelje a figyelmet kiszivárgott megszorító csomagjáról. Ha ugyanis van, akinek kellemetlen lehet a repülőgépbérlések ügye, az éppen Orbán Viktor - jegyezte meg. A közlemény szerint Orbán Viktor miniszterelnökként többször élt a repülőgépbérlés lehetőségével, mint az utána következő két miniszterelnök másfélszer annyi idő alatt összesen: neki ugyanis négy év alatt ötvenszer béreltek repülőgépet külföldi utazásaihoz. Ezzel messze ő a csúcstartó, hiszen ezt a számot hat év alatt sem sikerült elérnie az őt követő két miniszterelnöknek: Medgyessy Péter  és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt negyvenegy alkalommal béreltek repülőgépet - olvasható a dokumentumban.

A kormányszóvivő szerint ennél is beszédesebbek az összegek, Orbán Viktor esetében ugyanis 2001-ben, tehát egyetlen év alatt összesen 176 millió forintot költöttek el repülőgépbérlésre. Ezzel szemben a 2002-2006-os kormányzati ciklus során, azaz négy év alatt összesen 151 millió forintba kerültek a különgépes utazások. A számok tehát világosan mutatják, hogy a Fidesz ott keres botrányt, ahol nincs: Gyurcsány Ferencnek nincs takargatni valója ebben az ügyben sem, ha valakinek kínos lehet a repülőgépbérlések ügye, az sokkal inkább Orbán Viktor - közölte. Daróczi Dávid leszögezte, Gyurcsány Ferenc olyat sem tenne soha, mint amit Orbán Viktor megtett, vagyis azért utazott Bostonba bérelt repülőgéppel, hogy átvehesse egy egyetem díszdoktori címét. A Gyurcsány-kormány ugyanis a lehető legtakarékosabban bánik az adófizetők pénzével, és kizárólag abban az esetben bérel különgépet, ha az feltétlenül szükséges, illetve az a legolcsóbb megoldás - fűzte hozzá.

A közlemény szerint csütörtökön Gyurcsány Ferenc és 18 tagú kísérete a Bannert Air-től 5,2 millió forintért bérelt különgéppel utazott Szarajevóba. Menetrend szerinti járattal az utazás egy nappal tovább tartott volna, vagyis a szállás- és napidíjköltségek többletkiadással jártak volna. Ráadásul így a miniszterelnök kora reggel indult, és kora délután vissza is érkezett Budapestre, így délután már ismét hivatali teendőit láthatta el - zárul a kormányszóvivő közleménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában