Ország-világ

2008.06.16. 14:24

Az MDF hiányolja a versenyfelügyeletet

MDF: a Magyar Vasúti Hivatal nélkül nem lehet levezényelni a vasút piacnyitását

MTI

Az MDF hibásnak tartja a kormánynak azt a döntését, amellyel megszüntette a  Magyar Vasúti Hivatalt (MVH). A párt szerint a hivatal nélkül nem  lehet levezényelni a vasút piacnyitását - közölte Katona Kálmán, a  párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint a kormány nem csak a MÁV-nak, hanem a magyar vasútnak fordított hátat, amikor június elején megszüntette  az MVH-t. Katona Kálmán szerint tévedés, hogy a hivatal olyan  közlekedési hatóság, amely csak engedélyeket ad ki. A hivatal dolga  épp a piacnyitással kapcsolatos szabályozási feladatok ellátása lett  volna, és annak biztosítása, hogy Európa vasúttársaságai -  szerződési kötelezettségeiket betartva - hozzáférhessenek a magyar  pályahálózathoz - tette hozzá.

Katona Kálmán elmondta: a hivatal megszüntetése  alkotmányellenesen történt, mert az MVH-t csak a vasúttörvény  módosításával lehetett volna megszüntetni, a kormány mégis  rendelettel tette ezt.

A képviselő beszélt a hírközlési és az energiaszektor  piacnyitásának sikerességéről: szerinte a vasúti közlekedést is  olyan független hatóságoknak kellene irányítania, mint a Nemzeti  Hírközlési Hatóság és a Magyar Energia Hivatal. Hozzátette: a vasút  súlya, jelentősége önálló vasúti hivatal fenntartását igényli.  "Butaság lenne és jelentős kár a magyar vasútnak, ha ez a hivatal  tényleg megszűnne" - mondta.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium június  6-án az MTI-hez eljuttatott közleményében azzal indokolta az MVH  megszüntetését, hogy 2008. július 1-jével az egyszerűbb és  hatékonyabb szervezeti működés érdekében a Magyar Vasúti Hivatal  beolvad a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szervezetébe.

A közlekedési minisztérium dokumentuma szerint a vasúti  közlekedés területén hatósági feladatokat ellátó két közigazgatási  szervezet összevonásával befejeződik a közlekedési alágazatot érintő  hatósági tevékenységek integrálása, az intézkedéssel a piaci  szereplők számára egyszerűsödnek a hatósági eljárások. A vasúti hivatal szervezeti jogutódja 2008. július 1-től a  műszaki, biztonsági kérdésekkel foglalkozó Nemzeti Közlekedési  Hatóság lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában