Ország-világ

2008.06.19. 17:22

Bontják a cigánytelepeket

Ötszáz cigánytelepen közel százezer ember él Magyarországon. A kormányzat hárommilliárd forintot költött az elmúlt három év alatt a cigánytelepek felszámolására.

P. A.

A kormányzat hárommilliárd forintot költött az elmúlt három év alatt a cigánytelepek felszámolására. „Idén erre a célra nyolcszázhetvenötmillió forint áll rendelkezésre” – mondta el Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. A lakhatási szegregáció felszámolásáról tartott konferencián elhangzott, hogy eddig összesen kétszáztizenegy család költözött új lakásba, és ötszázhatvanhármat pedig felújítottak.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Ötszáz cigánytelepen közel százezer ember él Magyarországon. A kormányzat hárommilliárd forintot költött az elmúlt három év alatt a cigánytelepek felszámolására.
[/caption]

Magyarországon mintegy százezer ember él „településszerű lakókörnyezetben", csaknem ötszáz cigánytelepen, amelyek jelentős része kistelepüléseken található. Ezért két program fut párhuzamosan, az egyik a ROP (Regionális Operatív Program) városrehabilitációs programjához kapcsolódik, a másik pedig a szaktárca telepeken és telepszerű lakókörnyezetekben élők lakhatási és szociális integrációs programja.

A városrehabilitációs programok keretében a tárca szakértői hálózatot hozott létre, és a projekt sikerességének zálogaként a szakminiszter visszafizetési garanciát szeretne bevezetni. Azt is kötelezővé szeretnék tenni, hogy a programban résztvevőknek el kelljen készíteni az integrált városfejlesztési stratégiát, és kötelező legyen felhasználni az antidiszkriminációs tervet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában