Ország-világ

2008.06.12. 12:32

Fidesz: hátrányos az ellátási idő meghatározása a fogászati rendeléseken

A Fidesz szerint egy májusi kormányrendelet hátrányosan érinti a fogorvosokat, ugyanis egy bizonyos ellátási óraszám felett nem finanszírozza a kezeléseket az egészségbiztosítási pénztár - erről Horváth Zsolt, a párt országgyűlési képviselője beszélt.

MTI

A politikus elmondta: a rendeletben meghatározták az egyes ellátási formákra fordítható időt. Ha azonban az orvos túllépi a meghatározott időkeretet, ami 30 óra/hét, az azon felüli ellátásokat  az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem finanszírozza - emelte ki Horváth Zsolt. Egy fogorvosi vizsgálat tíz, egy receptfelírás öt, míg például az injekció beadása szintén öt perc a rendelet szerint. Azok a fogorvosok, akik nagy praxist visznek, nem fogják tudni betartani a rendeletet, és a rosszul meghatározott időtartamok miatt az "időn túlinak" számító ellátásokért nem kapják meg a pénzt.

A politikus úgy fogalmazott: ez a rendelet "messze van a napi gyakorlattól", és aki ezt megalkotta, már régen dolgozott fogorvosi  körzetben. Horváth Zsolt véleménye szerint a szóban forgó rendelet nem csak az orvosokat érinti hátrányosan, hanem azokat a nehéz élethelyzetben  lévő embereket is, akik csak a körzeti fogászati rendeléseket tudják  igénybe venni, és szintén nehéz helyzetbe hozza a rendelet az  iskolafogászatokat is. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes tagja arra kéri a kormányzatot, hogy vonja vissza ezt a rendeletet, amely a  politikus szerint szakmai hibáktól hemzseg. Magyarországon 3.200 fogorvosi praxis működik, amelyek szerződésben állnak az OEP-pel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában