Ország-világ

2008.06.06. 19:22

Gondban a MÁV Biztosító

Minden várakozást felülmúló hiányról adott számot a MÁV Biztosító a pénteki közgyűlésen. A pórul járt mintegy 190 ezer ügyfélre nehéz idők várnak.

Dián Tamás – Molnár Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="230"] A MÁV ÁBE közgyűlése nem volt sajtónyilvános
[/caption]Elképesztően nagy összeg, mintegy 4,1 milliárd forint hiányzik a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) tartalékalapjából – derült ki a pénteki közgyűlésen. A sajtóban a hét közepén még 2 milliárdos hiányról szóló értesülések jelentek meg, a valós deficit ennek tehát a duplája. Mint lapunk is megírta: a korábban rendkívül kedvező tarifájú kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb-) tarifákat kínáló MÁV ÁBE súlyos gondokkal küzd, ami a mintegy 190 ezer ügyfelét is kedvezőtlenül érintheti. A biztosító ugyanis egyesületi formában működik, így minden ügyfél egyben tag is, a szabályok szerint pedig a tartalék hiányát nekik kell fedezniük.

Hogy erre valóban sor kerül-e, illetve hogy ha igen, pontosan mekkora pótdíjat kell a tagoknak befizetniük (a legrosszabb esetben akár szerződésenként húszezer forintot), péntek estig nem volt ismeretes, az erről dönteni hivatott közgyűlés (amelyen a 190 ezer tag közül nem egészen kétszáz jelent meg!) ugyanis ekkor még javában tartott. Nem határozottak estig a 13 órakor kezdődött közgyűlés arról sem, hogy a MÁV ÁBE állományát átadják-e egy másik biztosítótársaságnak. A pótdíjfizetés elrendelése helyett ez lenne ugyanis a másik lehetőség; korábbi sajtóhírek szerint több biztosítótársaság is jelezte az érdeklődését.

Fény derült viszont számos kényelmetlen részletre. A tavalyi veszteség 4,3 milliárd forint volt, az idei év első három hónapjában pedig 1,6 milliárd forintos mínuszt sikerült összehozni. Az óriási mínuszok mögött az ügyfélállomány nyaktörő ütemű felduzzadása áll. Míg tavaly év elején a kgfb-szerződések értéke 4,35 milliárd forint volt, ez idén március végére 10,33 milliárd forintra duzzadt, és a jelek szerint az új ügyfelek között nagy arányban voltak az átlagnál gyakrabban és nagyobb kárt okozó autósok. A közgyűlés határozott a jelenleg is letartóztatásban lévő Kiss Bálint elnök-vezérigazgató felmentéséről. A gyanú szerint a most már volt vezér a biztosító vagyonából jelentős összegeket (sajtóhírek szerint közel 1 milliárd forintot) utalt át saját érdekeltségébe tartozó vállalkozásoknak.

„Nem véletlen, hogy pénteken délután rendezik a MÁV ÁBE közgyűlését, és ráadásul Tatán. Odabent nem egészen kétszáz ember dönt a 190 ezer tag helyett.” A kifakadás attól a Gyimesi Istvántól származik, aki másfél órával a kezdés után már távozott is a sajtó nyilvánosságát kizáró találkozóról. „Amikor felvetettük, hogy engedjék be az újságírókat, szinte mindenki tapsolt. A számítógépes szavazás összesítésénél mégis furcsamód egy-két százalékkal többségbe kerültek a zárt ülést szorgalmazók. Gyanúsan zajlanak itt a dolgok, én ehhez nem asszisztálok” – mondta a férfi, majd dühösen beült az autójába és elhajtott.

Hasonlóképpen nyilatkozott az utána fél órával ugyancsak elviharzó Ács József is, aki a fővárosból érkezett. „Sok olyan tag van odabent, aki a biztosító dolgozója – dohogott. – Én nem engedném őket szavazni, mert láthatóan utasításra nyomják a gombokat. Arra megy ki a játék, hogy kifizessük a pótdíjat. Nekem azonban hiába küldik ki a csekket.” Ahogy múlt az idő, egyre többen jöttek ki és adták le ingerült arccal a hordozható szavazógépet. Abban valamennyi távozó véleménye megegyezett, hogy a zárt ülésen szavazó tagok fele érzékelhetően egy társasághoz tartozik. „Egy csoportban ülnek, együtt szavaznak, ismerik egymást – mondta dr. Hermann István. – Ha a terem másik feléből érkezett kérdés, arra a legtöbbször nem is kaptunk választ. Azt sem tudjuk, mennyi a hiány.”

Egy szintén távozó, a neve elhallgatását kérő fiatalember arra tippelt, hogy a bent ülők időhúzásra játszanak. „Három óra eltelt és tizenkét napirendi pont közül még csak a harmadiknál tartanak – mondta. – Már most sokan elmentek. Nem lennék meglepve, ha akkor pörögnének fel az események, amikor a biztosító emberei kerülnek többségbe.” Ahogy alkonyodott, nem csak a szavazati joggal felruházott tagok fogyatkoztak meg: a sajtó munkatársai is kevesebben várakoztak a sárga kordonnal elkerített tatai sporttelep épülete előtt. Érthető: közeledett a lapzárta, a televíziós stáboknak is el kellett indulniuk, hogy néhány képkocka még beférjen az esti híradókba. Nemeskéri Attila, a pénzügyi felügyelet biztosa néha kisétált, intett, hogy ne fotózzák, ne kérdezzék, majd mosolyogva visszaballagott az épületbe. „Majd kiadunk egy közleményt” – szólt hátra. Aztán beesteledett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában