Ország-világ

2008.06.26. 18:07

Gyorsítósávra váltana Gyurcsány

Átadták csütörtökön az M7-es sztráda Balatonkeresztúr–Zalakomár közötti húsz kilométeres szakaszát. Már csak a Mura-hídnak és 15,5 kilométeres útszakasznak kell elkészülnie, hogy autópályán mehessünk végig a horvát tengerpartig.

Varga Andrea-Vas András

Mészáros József, a kivitelező PVT-M7 konzorcium projektigazgatója jelentette készre az autópálya-szakaszt, majd átadta Reményik Kálmánnak, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elnök-vezérigazgatójának, aki „továbbadta” üzemeltetésre az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-t képviselő Nagy Attilának. Utóbbi azt mondta: a fonyódi autópálya-mérnökség felkészült az új szakasz üzemeltetésére, amelynek érdekessége, hogy ez Magyarország első előzési sávos autópálya-szakasza. Tehát az emelkedőn nem a külső oldalon nyílik a lassú járművek számára kapaszkodósáv, hanem a belső oldalon – a személygépkocsik részére – előzési sáv. Ehhez kapcsolódva mondta azt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök avató beszédében, hogy nemcsak az autópályán kell gyorsítósáv, hanem Magyarországon is.

„Az évtized elején 500 kilométer autópálya volt Magyarországon” – mondta Gyurcsány Ferenc. „Ezzel a szakasszal most meghaladjuk az 1000 kilométert. Fél évtized alatt megduplázódott az autópálya-hálózat hossza. S az a tapasztalat, hogy az autópálya – amellett, hogy gyors, kényelmes és biztonságos – növeli a térségben a beruházási kedvet, munkahelyek teremtődnek, nagyobb lesz a jövedelem, és nő az életszínvonal.” [caption id="" align="aligncenter" width="470"] Már csak a Mura-hídnak és 15,5 kilométeres útszakasznak kell elkészülnie, hogy autópályán mehessünk végig a horvát tengerpartig
[/caption]

A miniszterelnök azt is mondta: fejlesztik az autópályákat elérő alacsonyabbrendű utakat és a vasutat. Háromszáz kilométer gyorsforgalmú út, 1200 kilométer alacsonyabbrendű út és 500 kilométernyi vasúti fejlesztést ígért. Az új szakaszt Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterrel avatta fel. Zalakomár és Balatonkeresztúr között három csomópont található, egy egyszerű pihenőhely létesült. A forgalom előtt csütörtök délután nyitották meg, és éjfélig matrica nélkül lehetett használni.

Az M7-es Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti szakaszának összköltsége 61,9 milliárd forint, az igényelt támogatás összege 41,7 milliárd. A szakaszból már csak 15, 5 kilométer hiányzik, amelyet augusztusban adnak át. Horvátország felé a Mura-híddal lesz teljes, ami várhatóan októberben nyílik meg a forgalom előtt.

M7-es autópálya története:
1964: forgalomba helyezték az M1–M7 közös budapesti szakaszát
1966: bal pálya Marosvásárig
1971: balpálya Marosvásár és Zamárdi között
1972–1975: elkészül a jobb pálya Törökbálint és Balatonaliga között
2004: Becsehely–Letenye
2005: Balatonszárszó–Ordacsehi
2006:Ordacsehi–Balatonkeresztúr
2007: Zamárdi–Balatonszárszó, a kőröshegyi völgyhíddal, valamint Nagykanizsa–Sormás


Hosszú combok, szupereb és fejedelmi menü
Két órával a miniszterelnök előtt érkezünk, együtt a kormányőrökkel. Utóbbiak eleinte kicsit elveszetten keresgélnek valamilyen árnyékos helyet kocsijuknak, aztán feladják: a balatonkeresztúri sportcsarnok közelében a legmagasabb fa is alig kétméteres, azaz árnyéknak semmi nyoma. Pedig a hőség már ekkor is szinte kibírhatatlan, bár még csak kilenc óra, a napon máris legalább harmincöt fok van. A grillsütő mellett pedig vagy ötven, s a két különböző húsokkal, saslikokkal, kolbászokkal foglalatoskodó szakács láttán máris tudjuk értékelni a laza harmincat. Bár akadnak, akiket nem zavar a hőség, a focipálya csarnokkal szemközti kapujánál egy apuka passzolgat nyolcévesforma fiával. Nagyjából negyedórányit, ekkor érnek ugyanis oda a kormányőrök, s kérik fel őket a távozásra.

Az ellenirányból bohókás kutya érkezik, a foxi leginkább egy német turista házikedvencére hajaz, ám a póráz végét tűzszerész markolja: a szupereb az egyik legfontosabb tagja a helyszínt biztosító csapatnak. – A csírvingeket (sic!), ha fogy az étel, rögtön cseréljétek! – tart rögtönzött eligazítást a bejáratnál (bent a blöki dolgozik éppen) a fogadásszervező csapat főnöke sárga pólóban, melyet később bordó séfkabátra cserél természetesen. – A pitéket az asztalok végére, a többi kosárba a péksüteményeket tegyétek vegyesen. Ezerkétszáz ásványvíz jön, be kell majd pakolni.

– Szóval ma is megőrülünk – konstatálja az egyik hosszú combú, s még hosszabb sarkú cipős pincérlány, majd megadóan sóhajtva a bejárathoz faroló pickuphoz vonszolja magát. Megérkezik a pite, a rétes és a péksütemény. – B..d meg, telement a cipőm kaviccsal! – folytatja a hosszú lábak tulajdonosa, s mintha tojásokon lépkedne, araszol befelé egy hatalmas pakkal.

Még nincs tíz óra, de a csarnokban már töltik a pezsgőspoharakat, kint a kutya és a tűzszerészek még egy utolsó körútra indulnak, a kormányőrök ásítozva az előző esti focimeccset elemzik. – Segítsetek bepakolni! – hallatszik ismét a bejárat felől, s a töltögető csapat ismét felcihelődik. Nyögve cipelik a hatalmas éthordókat: ezúttal a köreteknek, húsoknak, mártásoknak van érkezésük. No és a csuszának. Jó fél órával a kajáskocsi után aztán begördül a miniszterelnöki konvoj, Gyurcsány Ferenc széles mosollyal üdvözli a rá várakozókat, majd eltűnik az emeleti sajtószobában. A grillezők újabb húsokat tesznek a rácsokra.

Keresztúri menü

Leves: Somogyi betyárleves burgonyagombóccal Előétel: Angolosra sült gyömbéres kacsamell vöröskáposztával Füstölt-főtt marhanyelv Kacsamájpástétom Rumos aszalt szilvával töltött karaj Hideg fogastekercsek parajkrémmel töltve Jércegalantin padlizsánkrémmel töltve Brokkolival, füstölt sajttal töltött puylkamellcsíkok Lazacterrine Főételek: Tüzes vörösboros marhapörkölt házi tarhonyával Somogyi töltött káposzta füstölt-főtt csülökkel, kapros tejföllel Fűszeres csirkemellcsíkok jázmin rizzsel Sörrel locsolt füstölt-főtt csülök hagymás törtburgonyával Panírozott tonhalszeletek Szalajka-völgyi mandulás pisztráng Saláták Kertész-, Cézár-, görög paraszt-, mexikói, pomerániai burgonyasaláta Grill Rablóhús nyárson, grill csirke, magyar és német grillkolbászok Desszertek Rétesek, piték és fagylalt

Somogyi betyárleves burgonyagombóccal

Előétel:

Angolosra sült gyömbéres kacsamell vöröskáposztával

Füstölt-főtt marhanyelv

Kacsamájpástétom

Rumos aszalt szilvával töltött karaj

Hideg fogastekercsek parajkrémmel töltve

Jércegalantin padlizsánkrémmel töltve

Brokkolival, füstölt sajttal töltött puylkamellcsíkok

Lazacterrine

Főételek:

Tüzes vörösboros marhapörkölt házi tarhonyával

Somogyi töltött káposzta füstölt-főtt csülökkel, kapros tejföllel

Fűszeres csirkemellcsíkok jázmin rizzsel

Sörrel locsolt füstölt-főtt csülök hagymás törtburgonyával

Panírozott tonhalszeletek

Szalajka-völgyi mandulás pisztráng

Saláták

Kertész-, Cézár-, görög paraszt-, mexikói, pomerániai burgonyasaláta

Grill

Rablóhús nyárson, grill csirke, magyar és német grillkolbászok

Desszertek

Rétesek, piték és fagylalt Már csak a Mura-hídnak és 15,5 kilométeres útszakasznak kell elkészülnie, hogy autópályán mehessünk végig a horvát tengerpartig M7-átadás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában