Ország-világ

2008.06.05. 18:47

Ígéretverseny az idősekért

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is tudja, a nyugdíjasok meggyőzése kulcsfontosságú egy előrehozott választás előtt.

Boda Veronika-Vég Márton

„Aki a nyugdíjak vásárlóértéken tartását ígéri, az valójában reménytelenséget ígér a nyugdíjasoknak” – szögezte le Gyurcsány Ferenc az idősügyi tanács csütörtöki ülésén. A miniszterelnök szerint a hárommillió szépkorúnak is részesülnie kell az ország gyarapodásából. Tehát nem elég az infláció mértékével növelni az ellátásokat, adni kell a többletjövedelmekből is. Gyurcsány ezzel Orbán Viktor szerdai ígéretére tett rá még egy lapáttal. A Fidesz elnöke ugyanis azt mondta: ha hatalomra jut, inflációkövető emelésre számíthatnak az idősek (pluszemelés csak a gazdaság teljesítményétől függően jöhet szóba). Tavaly 3,5-3,8 százalékkal csökkent a nyugdíjak reálértéke, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Gyurcsány Ferenc is elismerte ezt, ám emlékeztetett: előtte kilenc éven át folyamatosan növekedett az ellátás, és ez folytatódni fog. „Ma a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások átlagos értéke egy hónapban 82 ezer forint. Ha az elmúlt hat évben kizárólag az inflációval növelték volna a nyugdíjakat, akkor ez az összeg ma 58 ezer forint lenne” – üzent Orbánnak.

A Fidesz rendszere szerinte azoknak lenne hátrányos, akik korábban mennek nyugdíjba. Ugyanis akiknek később fixálják a nyugdíját, azoknak az időközben növekvő bérek miatt magasabb lesz az ellátás összege, mint azoknak, akiknek korábban. Ez öt évet tekintve akár 15-20 százalék különbséget is jelenthet. A kormányfő utalt rá: korábban sok liberális közgazdász azt javasolta, nyugdíjszámításnál mondják fel az úgynevezett svájci indexálást – ez a nettó bérnövekedést és a fogyasztói árindex tervezett növekedését veszi figyelembe –, és a 13. havi nyugdíjat. Ezekre a szocialisták nemet mondtak.

„Gyurcsány Ferencnek nyilván bűntudata van az idősekkel szemben, miután tavaly a nyugdíjas fogyasztói árindex növekedése magasabb volt, mint az átlagos fogyasztói áremelkedés mértéke” – reagált Varga Mihály. A Fidesz alelnöke szerint ma az is eredmény lenne, ha reálértéken garantálnák a nyugdíjak értékállóságát.

Fidesz: Ne riogasson az MSZP!

„Az MSZP rágalomhadjáratot indított, ezúttal a nyugdíjasokat riogatják és verik át” – állítja Iván László fideszes képviselő. Arra reagált, hogy szerdán több napilapban megjelent a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségének hirdetése. Ebben azt írták, Orbán Viktor ismét a nyugdíjasoktól venne el évente 15 ezer forintot a nyugdíjak befagyasztásával. Miből fizette ki ezt a minimum 2,5 millió forintos hirdetést a szocialista kötődésű szövetség - kérdezte Iván László?

Mindenkit érintő politikai üzenetek

„A mindenkori kormányzatnak nagyon fontosak a nyugdíjasok, a választók között ugyanis túlreprezentáltak, a szavazók 36 százaléka nyugdíjas. A nyugdíj ezért nem egy állandó pénzügyi rendszer ma Magyarországon, hanem politikai populizmus terepe” – mondta lapunknak Gyulai Attila. A politológus hozzátette: minden családnak van olyan tagja, aki nyugdíj előtt áll, vagy már nyugdíjas, ezért valamennyi választópolgár érdeklődése felkelthető a nyugdíjasoknak szóló politikai üzenetekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában