Ország-világ

2008.06.19. 17:14

Internetes zeneletöltés? Nem jó lehetőség, hanem bűncselekmény!

Olvasónk lemásolta az internetről egy zenei lemez hanganyagát barátnője születésnapjára. Személyes ajándékként. Arra kíváncsi, tiltott dolgot művelt-e ezzel, avagy sem.

Rados Virág

Jól gyanítja a kedves olvasó, a tiltott zenemásolás az internetről büntetendő, és akár börtön is járhat érte – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Vannak azonban esetek, amikor a zenerajongó előtt szabad az út. Legális a letöltés például a fizetős oldalakról, az úgynevezett web-shopokból. Mielőtt ide „belépünk”, bankszámlánkról ki kell fizetnünk a vételárat. Szintén szabadok az ingyenes fájlok. Ezeket maguk a szerzői jogok tulajdonosai, a szerzők vagy a forgalmazók teszik kedvcsináló közkinccsé az interneten. Az internetes rádiók különböző műsorai, a DJ-k által összeállított mixek szintén szabadon hozzáférhetők.

Tilos azonban használni az úgynevezett fájlcserélő programokat. Akadnak, akik gépüket egész nap ezekre állítják rá. Veszélyes dolog – az interneten lógó felhasználó ugyanis komputere száma nyomán azonosítható.
A tiltott zeneletöltéssel megsértjük a szerzői jogokat. Ez pedig vagyon elleni bűncselekmény, magyarán lopás. A szerzőtől, a kiadótól, és mindazoktól, akik a lemez létrehozatalában közremnűködtek. A tett az ellopott alkotás értékétől függően büntetendő. Ha valaki nagy értékben tölt le, és valamilyen formában eladja a zenét, még súlyosabb bűncselekményt követ el.

A magyar társadalom most még elnéző az illegális letöltőkkel. Ám a kifogás, hogy a CD drága, elfogadhatatlan. Sok minden van, ami nem olcsó, mégsem lopjuk el. Mit szólnánk, ha autónkat valaki ellopná, és ha ezért elkapnánk, azzal védekezne, hogy neki nem volt pénze ilyenre? A tolvajoknak egyébként sokszor ez a logikájuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában