Ország-világ

2008.06.26. 15:02

Kormányszóvivő.hu: kérdések Kiss Péterhez

A Fidesz írásban kér választ a kancelláriaminisztertől a kormányszóvivő.hu portál elkészítésének körülményeiről; a párt szóvivő-helyettese azt is közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy a Fidesz minden jogi eszközt felhasznál, hogy kiderítse: miért kerül 200 millió forintba ennek a honlapnak az elkészítése és üzemeltetése.

MTI

A Fidesz – egyebek mellett – azt kérdezi Kiss Péter minisztertől, hogy ki döntött arról, hogy 200 millió forintot  fordítsanak egy internetes oldal elkészítésére; kiktől kértek árajánlatot, és kik, milyen összegben tettek ajánlatot; tételesen felsorolva, milyen költségeket takar a 200 millió forint, illetve kik kaptak megbízást a 200 millió forint terhére – mondta Cser-Palkovics András Budapesten. Hozzátette: a válaszok áttekintése után döntenek arról, tesznek-e, s ha igen, milyen jogi lépéseket. Hozzátette: tudni szeretnék Kiss Péter álláspontját arról, miként fordulhatott elő, hogy a honlap hosszú napokon keresztül  használhatatlan volt.

„Nem gondolja miniszter úr vállalhatatlannak a 200 millió forint kidobását azok után, hogy valakik az interneten 0 forint + áfa költséggel hozták létre az alternatív kormányszóvivői honlapot?” – olvasható Cser-Palkovics András levelében, amelyet csütörtökön küld meg Kiss Péternek. Közölte: az interneten megtalálták a kormányszóvivő.hu „ikerpárját”, amelynek az elkészítése – a készítők által a honlapon közzétett információ szerint – nulla forintba került. A politikus közölte: összevetette a két oldalt, és megállapította, hogy tartalmukban azonosak, és valószínűleg technikailag is hasonlók. Kérdésre válaszolva közölte: nem tudja, kik készítették ezt a honlapot, de az elkészítés költségeiről megtalálható információban nem kételkedik.

Cser-Palkovics András szerint ez az oldal is bizonyítja, indokolatlanul magas az összeg, amiért a kormány elkészíttette a kormányszovivo.hu oldalt. A politikus az MTI kérdésére válaszolva közölte: a válaszok áttekintése után döntenek arról, tesznek-e, és ha igen, milyen jogi lépéseket. Az alternatív oldal kapcsán a helyettes szóvivő kitért arra, hogy a Fidesz honlapját is munkatársaik készítették munkaidőben, és ugyanígy üzemeltetik is. Így pluszpénzt sem az elkészítésre, sem az üzemeltetésre nem fordítanak – jegyezte meg.

A fideszes politikus álláspontja szerint az elmúlt hetekben több, a kormányzat pénzpazarlásáról szóló hír borzolta a kedélyeket. Ezek között említette, hogy a potenciális költségek duplájáért utazott Gyurcsány Ferenc delegációja Szarajevóba, több mint négymillió forintért fényezték át a kormányzati luxusflotta egyik autóját.

Budai Bernadett kormányszóvivő a kormanyszovivo.hu oldalon közvetített reagálásában azt mondta: Cser-Palkovics András törvényes határidőn belül megkapja a választ a kancelláriaminisztertől. A szóvivő szerint a fideszes politikus is meggyőződhet arról, hogy nem pusztán egy honlapról van szó, hanem egy komplett informatikai rendszer fejlesztéséről. Mint mondta, a honlap létrehozásának alapvető célja az volt, hogy növeljék az információkhoz való hozzájutásban az esélyegyenlőséget, hiszen eddig sok vidéki újságíró nem tudott részt venni a budapesti tájékoztatókon, a honlap segítségével viszont lehetőség nyílik végignézni a tájékoztatókat és kérdéseket feltenni.

Budai Bernadett szerint a Fidesz ezzel az akcióval arról akarja a figyelmet elterelni, hogy a nyilvánosságra került közvélemény-kutatások a Fidesz romló, és az MSZP javuló tendenciáit mutatták ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában