Ország-világ

2008.06.27. 16:45

Manipulálják a helyi sajtót a politikusok

Többnyire a helyi önkormányzati testületek túlsúlyos oldalának, jellemzően a polgármesternek rendelt propagandaeszközök a helyi lapok, rádiók és televíziók.

T. Z.

Ezt írja pénteki közleményében Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke. A MÚOSZ szerint a közpénzen működtetett, tehát közszolgálatinak minősülő, sok száz helyi médiumban a nyilvánosság hatalmi manipulációja zajlik, gyakran szakmailag kifogásolható személycserékkel. Eötvös Pál lapunk kérdésére elmondta: a legtöbb esetben anyagi vagy koncepcionális ürügyekkel fedik a politikai vagy személyes indítékokat, a sajtószabadság, a közszolgálatiság megsértését.

Példaként említette, hogy Kiskunhalason előzmény és indoklás nélkül eltávolították a helyi televízió ügyvezető főszerkesztőjét és a helyi hetilap vezető szerkesztőjét Pécsett tisztázatlan „koncepcionális vita” és ezzel összefüggésbe hozható anyagi megszorítások miatt kénytelen távozni a városi televízió ügyvezetője. A MÚOSZ elnöke elmondta: a helyi lapok szakosztálya számtalan olyan helyről tud, ahol az újságírók egzisztenciája, a helyi nyilvánosság funkcióinak ellátása egyaránt bizonytalan.

T. Z. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában