Ország-világ

2008.06.25. 15:01

Megtagadták a debreceni vagyonkezelő szerződéseibe való betekintést

A Debreceni Vagyonkezelő (DV) Zrt. vezetői megtagadták a szocialista önkormányzati képviselőknek, hogy betekinthessenek az általuk korábban kifogásolt ügyleteket tartalmazó megállapodásokba – közölte a párt két helyi képviselője, Szathmári Károly és Varga Zoltán szerdán a sajtótájékoztatón.

BAMA

Szathmári Károly emlékeztetett rá: az MSZP debreceni szervezete május elején több sajtótájékoztatón adott hangot aggodalmának, hogy a befektetők által épített Lycium Hotel bérlésével kapcsolatos szerződésekben a bérleti díj megállapítása a város számára előnytelen, és ennek folytán Debrecent jelentős kár érheti. Ezzel párhuzamosan nyilvánosságot kapott a repülőtéri bontási-mentesítési munkák milliárdos szerződéseinek ténye is. Ezek a szerződések az Airport Debrecen Kft. és a Nagymester Kft. között mind szabályosságukban, mind értékükben vitathatók, és inkább a befektető érdekeit képviselik, mint a városét – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a holding vezetése tájékozatlansággal vádolta őket, s utaltak rá, hogy betekintést kaphatnak az ominózus szerződésekbe. Szavai szerint erre ígéretet tett Mészáros József, a vagyonkezelő általános és stratégiai igazgatója, akinek a kérésére a szocialista képviselők írásban is benyújtották betekintési kérelmüket. A válasz meglepő volt – mondta Varga Zoltán –, ugyanis az udvarias hangú levélben egyértelműen elutasították a kérésüket.

„Az igazgató úr (...) a Gazdasági Törvényre hivatkozva  megtagadta a városi képviselők számára a kért szerződésekbe való betekintést, meghazudtolva ezzel önmagát, és a sajtóban megjelent nyilatkozatait” – fogalmazott a képviselő. Varga Zoltán szerint a holding merev elzárkózása joggal veti fel a kérdést, hogy mennyiben tekinthető ezek után etikusnak, hihetőnek a holding vezetőinek bármely nyilatkozata, melyet a sajtónyilvánosságnak szánnak. Milyen titkokat rejtenek a Lycium Hotel bérlésével és az Airport-Debrecen Kft. által megrendelt bontási munkálatokkal kapcsolatban megrendelt szerződések, amelyek adott szavuk megváltoztatására bírták a holding vezetőit? Vajon mit takargatnak a vagyonkezelő vezetői Debrecen nyilvánossága előtt? – sorolta kérdéseit a politikus. „Reméljük, nem mögöttes üzleti, üzlettársi kapcsolatok felszín alatt tartása indokolja elzárkózásukat” – zárták nyilatkozatukat a  debreceni szocialista képviselők.

Az MTI tudósítójának érdeklődésére, hogy az utolsó mondat konkrétan mit takar, Szathmári Károly megjegyezte: konkrétumok ma még nincsenek, lehet, hogy holnap lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában