Ország-világ

2008.06.05. 19:10

Nyilvánosságra kerülhet Szilvásy és Gyurcsány vallomása

Napokon belül nyilvánosságra kerülhet Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Zuschlag-ügyben tett tanúvallomása a Hírszerző szerint.

MTI-Hírszerző

Az internetes lap információi szerint "Szilvásy György napokon belül hozzáférhetővé teszi az általa a kecskeméti ügyészségen elmondottakat". Amennyiben ez megtörténik, napokon belül a kormányfő is megteszi majd ezt a sajátjával, "bár - mint egy kormányközeli forrásunk megjegyezte - a kettőnek nincs köze egymáshoz" - írták. A Hírszerző információi szerint Szilvásy György vallomásából  kiderül, hogy Zuschlag János "folyamatosan lobbizott saját „rehabilitálásáért” az MSZP vezetésében, és mindenáron szeretett volna visszakerülni az országos politikába azután, hogy a Terror Háza előtt elsütött „poénja” miatt le kellett mondania. Ettől a szocialisták vezető politikusai sem zárkóztak el.

Mint olvasható, a lap a kormányfő legszűkebb környezetéhez tartozó szocialista politikustól úgy értesült, hogy "a kompromittálódott Zuschlag mellett azonban senki nem lobbizott volna szívesen, így végül Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökéhez került az ügy, aki akkor Szilvásy György volt". Egy ilyen beszélgetés során Zuschlag János elmondta Szilvásy Györgynek, hogy a hozzá kapcsolódó társadalmi szervezetek számviteli szabálytalansága miatt vizsgálat folyik ellene. Az akkori kabinetfőnök ezért azt javasolta az MSZP vezetőinek, hogy az eljárás végéig ne döntsenek Zuschlag esetleges "rehabilitálásáról" - írták. A Hírszerző szerint Szilvásy György vallomása több helyen ellentmond annak, amit Ocsovai Tamás, az egykori sportminisztérium volt helyettes államtitkára közölt kihallgatásakor.

"Eszerint nem voltak olyan értekezletek heti rendszerességgel a minisztériumban, amelyeken a sportminiszter (Jánosi György, majd Gyurcsány Ferenc), és a közigazgatási államtitkár (Szilvásy György) vezetésével egyedi támogatási kérelmekről döntöttek, és amelyeken Ocsovai Tamást utasították egyes pályázatok ügyében - a gyanú alá vont szervezetek sok esetben éppen ilyeneken kaptak támogatásokat" - olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában