Ország-világ

2008.06.04. 15:30

Sólyom László ormánsági polgármesterekkel találkozott

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén lévő falvak összképe sokkal szebb, mint azt várni lehetett - mondta Sólyom László köztársasági elnök szerdán újságíróknak, miután ormánsági polgármesterekkel és a Dráva menti horvát önkormányzatok elnökeivel találkozott.

MTI

Az államfő a találkozó után elmondta: a falvak polgármesterei és a polgárok ragaszkodnak a kisiskolákhoz, büszkék arra, hogy van, ahol tizenkét gyereknek minden erővel fenntartanak egy kisiskolát. Mint hangsúlyozta, a polgármesterekkel sokat beszélgettek a "cigánykérdésről". Volt olyan polgármester, aki az ismert panaszokat mondta a három nemzedéken át tartó munkakerülésről, azonban több polgármester is kiemelte, hogy nagyszerűen integrálódtak a helybeli romák - tette hozzá.

Sólyom László kiemelte, az Őrség panasza az, hogy nincs infrastruktúra és megszűnt sok vasúti szárnyvonal. Úgy fogalmazott: ide nincs mit hozni és innen nincs mit elvinni, így számolnak ezekkel a falvakkal. A mostani szociális jogszabályrendszer nem működik, ellenkező eredményt ér el - tolmácsolta a polgármesterek véleményét. A köztársasági elnök a nap folyamán ellátogat még a Szársomlyó-hegyre, ahol a magyar környezetvédelmi mozgalom még a rendszerváltozás előtt a szárnyát bontogatta. Ezután a nagyharsányi kőbányát tekinti meg, majd villányi borászokkal bort kóstol.

Késő délután az államfő Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal együtt Pécsett részt vesz a "Térségi cigány programok és perspektívák" című fórumon. Pécsett működik az ország egyetlen, kimondottan cigány tanulók számára létrehozott gimnáziuma, a Gandhi Közalapítványi Gimnázium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában