Ország-világ

2008.06.19. 16:38

Szili: szigorúbb parlamenti beléptető rendszer kell

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke azt kérte tegnap a frakcióktól, hogy az őszi ülésszak kezdetéig vizsgálják felül a parlamenti beléptetési gyakorlatukat.

Takács Zoltán

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke azt kérte tegnap a frakcióktól, hogy az őszi ülésszak kezdetéig vizsgálják felül a parlamenti beléptetési gyakorlatukat. Mint ismert, az utóbbi időszakban több visszaélés történt a parlamenti belépőkkel. Az esztergomi polgármester autójának és házának felgyújtásával gyanúsított P. Renatóról például kiderült, hogy még 2005-ben az MDF-től kapott ideiglenes parlamenti belépőt.

Bakos Emil, az Országgyűlés gazdasági igazgatója erről az ügyről azt mondta, hogy előre nem látható, hogy valakiből évekkel később bűnöző lesz, ezt az sem tudhatja, aki felelősséget vállal érte.

A gazdasági igazgató azt is elmondta, hogy erre a parlamenti ciklusra összesen öt és félezer állandó belépőt adtak ki. Mint mondta, van állandó belépője a nyolcszáz országgyűlési dolgozónak, a négyszáz parlamenti és EP képviselőnek, a frakciók és a minisztériumok szakértőinek, a köztársasági őrezred tagjainak, valamint az újságíróknak. Megjegyezte: erre a ciklusra négyszáz állandó sajtóbelépőt állítottak ki.

Hozzátette: saját dolgozóiktól kérhetnek erkölcsi igazolványt, a vezetők pedig átesnek különféle átvilágításokon, de arra nincs törvényi felhatalmazásuk, hogy minden állandó belépővel rendelkező ember jogosultságát vizsgálják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában