Ország-világ

2008.06.05. 08:49

Szlovéniai atomerőmű-hiba: nem vagyunk veszélyben

Sem Szlovénia, sem Magyarország lakosságára nem jelentett veszélyt a szlovéniai Krskó atomerőművében történt meghibásodás - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel.

BAMA

Dobson Tibor, az OKF szóvivője elmondta: főigazgatóságuk a szlovén társszervtől kapott tájékoztatást az esetről. Egy úgynevezett nem jelentésköteles meghibásodás történt az atomerőműben, a hűtőcső hibásodott meg. A hibát kijavították, a lakosságra és Magyarországra nem jelentett veszélyt - tette hozzá.

Szerdán magyar idő szerint 15 óra 7 perckor történt az úgynevezett "üzemi esemény" a szlovéniai Krsko atomerőműben - tájékoztatta a távirati irodát az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója szerdán éjszaka. Rónaky József közleményében a szlovén nukleáris biztonsági hatóság (SNSA) tájékoztatását ismertette, mely szerint Krskóban  kismértékű, az erőmű normál üzemi rendszereivel kompenzálható (2,5  m3/h) mennyiségű primerköri hűtőközegfolyást észleltek. A folyás helye az egyik főkeringtető szivattyú közelében található. Az üzemeltető személyzet este fél nyolcra leállította az erőművet. A leállításig körülbelül 11,2 m3 hűtőközeg került ki a primerkörből. - tette hozzá a főigazgató.

 A leállítás után a reaktor hűtőkörét nyomásmentesítik, így a folyás mértéke folyamatosan csökken. A reaktort a következő néhány nap alatt olyan hőmérsékletre hűtik, hogy a személyzet biztonságosan  megállapíthassa a hűtőközegvesztés pontos helyét, és megszüntethesse  az úgynevezett tömörtelenséget - tájékoztatott Rónaky József a  közeljövő várható történéseiről, majd ő is megerősítette, hogy  semmilyen radioaktív kibocsátás nem történt, s ilyen jelenség nem is  várható. Az esemény előzetes besorolása a nemzetközi eseményskála szerint INES 0 - közölte.

A szlovéniai Krsko atomerőművéről szólva a főigazgató kitért  arra, hogy az erőmű egyetlen blokkja amerikai (Westinghouse)  tervezésű, s nyomottvizes reaktorral üzemel. Az atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található. A reaktor elektromos teljesítménye: 664 MW. A reaktort két hűtőkörrel hűtik, amelyekben egy-egy főkeringtető szivattyú és egy-egy álló elrendezésű gőzfejlesztő található.

Az Európai Bizottság szerdán este jelentette be, hogy értesítést  kapott Szlovéniából, hogy folyadék szivárog Szlovénia délnyugati  részén fekvő krskói atomerőmű fő hűtőrendszeréből. A tájékoztatás szerint az erőmű biztonságos leállításának folyamatát megkezdték,  veszélyes anyag jelenlétét a közelben nem észlelték. Brüsszel értesítette az EU-tagországokat az incidensről.

A nemzetközi nukleáris eseményeket  az úgynevezett INES-skálán (Internatinal Nuclear Event Scale) szerint sorolják be, hogy a  lakosságot azonnal és összehasonlíthatóan lehessen tájékoztatni az  atomerőművek által jelentett események, üzemzavarok és balesetek  biztonsági jelentőségéről. Az eseményskálát a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a  Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezetének Nukleáris  Energia Ügynöksége (OECD Nuclear Energy Agency, NEA) dolgozta ki.

A skála üzemzavaroknál három, a baleseteknél négy szintet különböztet  meg. A skála bármely szintjéhez tartozó eseményt jelenteni kell a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) bécsi központjának, valamint  más, a helyi és nemzetközi egyezmények által megjelölt szerveknek - mindig az egyes fokozatok szerint előirt időtartamon belül.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában