Ország-világ

2008.09.29. 08:59

A Fidesz őrzi az előnyét

A Fidesz őrzi a nagyjából két és fél milliós, az MSZP másfél milliós táborát.

MTI

A nyár eleje óta nincs szavazói jövés-menés a két párt környékén. Erősödtek viszont a kötelékek, különösen az elmúlt egy hónapban vált szorosabbá a támogatók pártokhoz fűződő kapcsolata – derül ki a Szonda Ipsos hétfői Népszabadságban közzétett szeptemberi felméréséből, amely másfél ezer választókorú megkérdezésével szeptember 17–24. között készült.

A közvélemény-kutató szerint míg augusztusban a fideszesek 64, az MSZP-sek 58 százaléka ígérte meg, hogy elmenne egy mostani választásra, addig szeptemberben 67, illetve 62 százalékuk.
Jelenleg a Fidesz hívei körében mindössze hatszázaléknyian tartják talonban az MDF-et, s a viszonzás is meglehetősen csekély: a Fórum táborának csak egytizede nevezte meg második kedvenceként a Fideszt. Ez évek óta így van.

A kormánykoalíció szakadása viszont eltávolodást hozott az érintett szavazók gondolkodásában is. Tavaly még az MSZP-sek harmada, az idén tavasszal nagyjából 15 százaléka, mostanában pedig szűk egytizede nevezte meg másodikként preferált pártjaként az SZDSZ-t.

A szabad demokraták körében egyötödnyien tartják számon az MSZP-t, mint amelyre szívesen szavaznának. Bár az SZDSZ ellenzéki párt lett, de lényegében senki sem akad közöttük, akinél szóba jönne tartalékként a Fidesz. A távolságtartás kölcsönös, a nagyobbik ellenzéki párt hívei között egyáltalán nincs potenciális támogatója az SZDSZ-nek.

A pártpreferenciájukban bizonytalan szavazók jelenleg 15 százalékos csoportjának egy-egyötöde kacsingat az MSZP-re, illetve a Fideszre, azaz mindkét pártnak van esélye nagyjából negyedmillió pluszszavazatot begyűjteni – áll a felmérésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában