Ország-világ

2008.09.07. 11:51

A tanácsadóknak a beruházás megvalósulásáig követni kell a pályázatokat

A pályázati tanácsadó cégeknek a beruházás megvalósulásáig figyelemmel kell kísérniük a pályázatok útját, mivel a kiíró szervezet a hibás időszaki beszámolók miatt az elnyert támogatás akár teljes összegét is visszaveheti - mondta Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda (MAPI) Zrt. igazgatója az MTI-nek.

VGO- MTI

Essősy Zsombor a tanácsadó cégek munkájával kapcsolatban hangsúlyozta: a nyertes pályázat megírása után nem szűnik meg a szerepük, mivel a pályázat megvalósulásáig folyamatosan együtt kell működniük az ügyféllel. Erre szerinte azért van szükség, mert a vállalkozásoknak a pályázati anyagok összeállítása mellett a beruházás megvalósításának megfelelő dokumentálása is komoly nehézségeket okozhat.

Az Európai Unió számos, egyébként megvalósuló fejlesztéstől azért kénytelen megvonni a támogatást, mert nem megfelelően tett eleget az időszakos beszámolási kötelezettségének - hívta fel a figyelmet Essősy Zsombor. A tanácsadó cég közleménye szerint a MAPI ügyfelei az elmúlt 5 évben mintegy 40 milliárd forint európai uniós támogatást nyertek el, a 30 pályázatíró szakembert foglalkoztató társaság eredményességi rátája meghaladja a 90 százalékot.

A gazdasági és önkormányzati szektorból kikerülő mintegy 400 ügyfél 98 százaléka évek óta visszatérő partner. Juhász Gábor Zsolt pályázati menedzser egy a témában áprilisban rendezett konferencián a felkészültséget és a gyorsaságot nevezte a sikeres uniós pályázat titkának. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola oktatója szerint a magyarországi pályázatírói piac rendkívül telítődött az előző években, de a nehéz gazdasági környezet miatt egyre több cég gondolja úgy, hogy megéri figyelemmel kísérnie a pályázati lehetőségeket.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól korábban kapott adatok szerint az Európai Unió által Magyarországnak biztosított források felhasználására 185 uniós pályázat jelent meg 2007-ben, a kiírások száma az idén pedig már jóval 200 fölé emelkedett. A rendelkezésre álló több mint 3000 milliárd euró felét pályázatokon hirdették meg, míg a másik fele egyedi nagy projektek finanszírozását szolgálja. Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv kifizetéseiben Magyarország első a vele együtt csatlakozott országok között, mivel a 2008. végéig felhasználható pénzek 87 százalékát fizette ki az előző évben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában