Ország-világ

2008.09.26. 11:42

A végrendelet másolata van meg neki, arra hivatkozik

Olvasónk édesapja olvasónkra hagyta teljes vagyonát, így másik fiának csak a köteles rész jut. A kedvezményezett a végrendelet másolt példányát akarja hitelesíttetni.

Rados Virág

A másolat a végrendeletről nem hiteles dokumentum, és nem is lehet ügyvéddel, sem közjegyzővel hitelesíttetni. Ez szigorú szabály. Az örökséget csakis az eredeti testamentum birtokában oszthatják szét – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában.

Ha az örökösnek ez nincs a birtokában, felkereshet egy olyan személyt, akinél van eredeti példány. Ilyen lehet az ügyvéd, a közjegyző vagy egy rokon, akinek az örökhagyó (esetleg megőrzésre) adott a dokumantumból.

Hogy a végrendelet hiteles legyen, több mozzanatra kell figyelni. A kézzel írottnál annyi példányt készítsünk és írjunk alá saját kezűleg, amennyi eredetit szeretnénk. Ha tollba mondjuk végakaratunkat, a szöveget két tanú jelenlétében írjuk alá. Ők egyik kedvezményezettel sem lehetnek azonosak. A géppel írott dokumentumhoz az előbbiekhez hasonlóan szintén két tanú kell.

Ügyvéd vagy közjegyző segítségét is kérhetjük. A szakember eligazodik a jogszabályok és formai követelmények világában. Ha végrendeletünket velük csináltatjuk, ők hivatalos tanúk lesznek. A testamentumot közjegyzőnél szintén tollba mondhatjuk.

Hogy nyoma legyen annak, van végrendelet, arra mindenkinek adódik lehetősége. Némi díjazás fejében az ügyvéd vagy a közjegyző felveszi végrendeletünket az ügyvédi kamarai nyilvántartásba. Így bármelyik közjegyző hozzáférhet. Ha tehát meghal valaki, a közjegyző csak rákeres a nyilvántartásban az elhunyt végrendeletére, és máris rendelkezésre áll a dokumentum. Erre nem szabad sajnálni a pénzt – sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg örökösünket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában