Ország-világ

2008.09.20. 14:22

Agyafúrt támadások a bankjegy-automaták ellen

A bűnözők gázzal töltik fel, majd felrobbantják a pénzkiadó gépet, vagy egyszerűen kitépik a falból.

Dián Tamás

Taktikát váltottak a bankrablók: már nem csuklyában, fegyverrel, fényes nappal fosztják ki a pénzintézeteket, hanem a bankjegykiadó automatákat támadják meg. Módszerük egyszerű: vagy felrobbantják, vagy kitépik a helyéről az ATM-eket. Persze a finomabb buherálások is kezdenek visszatérni.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A bűnözők gázzal töltik fel, majd felrobbantják a pénzkiadó gépet, vagy egyszerűen kitépik a falból
[/caption]

Nincs annál csábítóbb egy bűnöző számára, mint amikor a pénz az utcán hever. Márpedig a bankjegykiadó automaták esetében szinte szó szerint ez a helyzet. Adva van egy páncélozott masina, a belsejében rengeteg pénzzel, s ez bizony sok nehézfiú számára jókora kihívás. Jelzi ezt, hogy az utóbbi másfél évben csaknem kéttucatnyi esetben próbáltak meg kifosztani ATM-készülékeket (az idei esetekről lásd keretes összefoglalónkat).

Ehhez eleinte csak egy erős autó kellett és egy strapabíró sodronykötél, amivel kitépték a falból az automatát. Újabban azonban már robbantanak is: az elkövetők hegesztéshez használt gázkeverékkel feltöltik az ATM-et, majd benzincsíkot locsolnak az automatáig, s ezt meggyújtva felrobbantják a készüléket. Ez némileg egyszerűbb, mint a falból való kiszakítás, hiszen nem kell elvinni a többmázsás monstrumot, viszont nagyobb a rizikó is, mivel a detonációban akár a pénz is megsemmisülhet.

A bankok ugyan igyekeznek elhallgatni az elrabolt pénz mennyiségét, mondván: a konkrét összegek csak újabb inspirációt adnának az elkövetőknek, ám a szaporodó esetek alapján úgy tűnik, alvilági körökben azért elég jó az információáramlás. Az utóbbi egy hét alatt például kétszer is meglovasítottak egy-egy automatát: mind Solymáron, mind pedig Szigetszentmiklóson a falból történő kitépés módszerét alkalmazták a bűnözők.

Budapesten fogták el a markológépes bandát

A bankjegykiadó automaták erőszakos kifosztása nem magyar találmány, de azért ott vagyunk az „iparág” krémjében. Bizonyítja ezt, hogy egy magyar nő is tagja volt annak a főként koszovóiakból álló bűnözői csoportnak, amely 2005 óta kétszáz alkalommal fosztott ki spanyol automatákat. A banda módszere mindig ugyanaz volt: fatörzsekkel vagy nagy kövekkel eltorlaszolták az utat, majd markológéppel kitépték a falból a pénzkiadó automatát. Az öttagú társaságot Budapesten fogták el szeptember 9-én. Eddigi zsákmányuk nagyjából egymillió euró lehetett.

Ez persze már a hatóságoknál is kiverte a biztosítékot.
A napokban bejelentették, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda veszi át a bankjegykiadók elleni támadások ügyét. Bár a rendőrök a nyomozás érdekére hivatkozva semmit sem mondanak, azért néhány információt össze lehet rakni. Például mindjárt kitűnik, hogy szinte az összes támadás hét végén, hajnalban történt.

Ez persze nem véletlen: a pénzintézetek a nagyobb készpénzforgalomra készülve ilyenkor jobban feltöltik az automatákat. Az is kiszivárgott, hogy az elkövetők vélhetően profik, mivel mind a solymári, mind pedig a szigetszentmiklósi esetnél – megnehezítve az esetleges üldözést – speciális szögekkel szórták tele maguk mögött az utat. Nem kizárt, hogy a rablók között van egykori, vagy még aktív pénzszállító is, mivel feltűnően tisztában vannak a bankjegykiadók felépítésével, szerkezetével.

A rendőrség egy csoportja már javában elemzi, hogy hol várható a jövőben támadás, s egyes hírek szerint bizonyos helyszíneket már most figyelnek. Ugyanakkor a bankok sem tétlenkednek. A kitépések ellen nagyobb szakítószilárdságú csavarokkal rögzítik az automatákat, a robbantásokat pedig a gázt elvezető lyukakkal, illetve gázjelző berendezés beszerelésével igyekeznek kivédeni.

Olyat is hallani, hogy egyes automatákba úgynevezett „ellengázt” tartalmazó tartályt telepítenének, ami egy bizonyos ideig megakadályozza a robbanást okozó gázkoncentráció kialakulását, s szóba került a detonáció erejét elnyelő felületek kialakítása is. A megnyugtató megoldás azonban valószínűleg a bankjegyeket megfestő szerkezet telepítése lehet. Nyugaton ez már régóta bevált módszer: ha az automata támadást észlel, festékpermettel árasztja el a benne lévő pénzt, értéktelenné téve ezzel a bűnözők számára a zsákmányt.

A finomabb buherálások is visszatérnek

Néhány éve elterjedt módszer volt, hogy bűnözők preparálták az automatákat: a bankjegykiadó nyílásához egy ragadós fémlemezkét helyeztek, ami megakadályozta a pénz kiadását. Az ATM-et használó azt hihette, hogy nem sikerült a tranzakció, a közelben figyelő elkövető pedig a távozás után bezsebelte a „visszatartott” összeget. Az utóbbi időben ezt a trükköt is újra alkalmazzák: néhány napja Budapesten a Lehel úton egy ügyfél fedezte fel a turpisságot, Siófokon pedig le is bukott két fiatalember. A bankfiókból ugyanis felfigyeltek rájuk, és értesítették a rendőröket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában