Ország-világ

2008.09.05. 16:39

Államadósság: nem várható újabb törlesztési hullám

Tavaly 3,5 milliárdos bevételre tett szert a költségvetés a szocializmus idejéből ránk maradt kölcsönszerződések behajtásából - derült ki a Napi Gazdaság cikkéből.

K. T.

Ezen összeg nagy része, mintegy kétmilliárd forint az orosz adósság lebontásából származott, ami jórészt céges megrendeléseken keresztül - áruszállítási megállapodással - történt. Ezzel az orosz adósság nagy része el is tűnt, mindösszesen 280 millió forintra csökkent. Oroszországon kívül jó adósként fizetett még tavaly Albánia és Nicaragua is. A további még jegyzett kinnlevőségek értéke jelenleg 11,4 milliárd forintot tesz ki. 2006-ban a költségvetés a tavalyi összeg kétszeresét, 7,3 milliárd forintot gyűjtött az állami költségvetés az adósságok kifizetéséből, azonban idén és jövőre már nem várhatóak ilyen jelentős pénzmozgások.

A 11,4 milliárd forint nagy részét ugyanis olyan országok tartozásai teszik ki - mint például Kuba, Etiópia, Szudán -, melyektől nincs reális esély azok kiegyenlítésére. Sőt, Európai Uniós országként részben közösségi elvárás is Magyarországtól, hogy így segítsük a súlyosan eladósodott országok gazdaságának konszolidálását. Így ezen adósságokat várhatóan le kell majd írni.

K. T. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában