Ország-világ

2008.09.02. 16:50

Állandóan csak dolgoztatnak, pénznek azonban a színét sem látom

Olvasónk több hónapja nem kapja meg munkabérét a cégtől, amelynek dolgozik. Mit tehetnek, akiket dolgoztatnak, de nem fizetnek nekik? Várjanak türelemmel?

Rados Virág

Az ilyen helyzetben lévők csak akkor tehetnek valamit, ha van írásos munkaszerződésük, amely rögzíti a munkabér mennyiségét, és kifizetésének esedékességét. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Ha a munkavállalók feketén dolgoztak, és zsebbe kapták a pénzt, nincs mit tenni. Esetleg a megfelelő szervnél panaszt tehetnek, és akkor a céget megbüntethetik.

A munkáltató lehet személy vagy szervezet. Utóbbinál a munkáltatói jogkör gyakorlója általában átruházza a feladatot egy munkatársára. Ez lehet a humánerőforrás-menedzser. Szóval a munkáltatónak, illetve képviselőjének írhatnak az érintettek egy levelet. Ebben felszólíthatják őt, tegyen eleget a szerződésben foglaltaknak.

Figyelem! A felszólítás, illetve kifizetési igény csak arra az összegre vonatkozhat, amelyben megállapodtak. Ha tehát a munkáltató 100 ezer forintot fizetett nekünk, de csak 50 ezerre jelentett be, akkor csupán havi 50 ezerre tarthatunk igényt.

A feketemunka más lapra tartozik – így az ügyvéd. Aki bejelentés nélkül alkalmaz embereket, az ellen büntető eljárás indítható. Nehéz azonban bizonyítani, meddig dolgoztunk az illetőnél. És a feketén munkáltató mondhatja: csak minimálbért fizetett. Általában ennek kifizetését ítélik meg.

Mielőtt belemegyünk a feketemunkás helyzetébe, jól gondoljuk meg. Amennyire kecsegtetőnek tűnik is a dolog, annyira kiszogáltatottak is leszünk. Hiszen a munkaadó megteheti, hogy nem fizet. Ha ilyen állásajánlatra bukkanunk, ahelyett, hogy kapva kapunk rajta, érdemes tovább keresgélni a munkaerőpiacon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában