Ország-világ

2008.09.23. 17:28

Bajor habos élmények

Idén százhetvenötödik alkalommal rendezik meg a sörrajongók legnagyobb ünnepét, a hagyományosan szeptember végén tartott Oktoberfestet.

Wlcsek Anna

Több ezer bajor népviseletbe öltözött sörrajongó lelkes ünneplése közepette nyitották meg szombaton Münchenben a 175. Oktoberfestet.
A világ legnagyobb sörfesztiváljára idén a tavalyinál is nagyobb látogatottságot várnak. Az előzetes becslések szerint több mint hatmillió vendég, közel hétmillió korsó sört fog legurítani a torkán az október 5–ig tartó vigasságon.

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Idén százhetvenötödik alkalommal rendezik meg a sörrajongók legnagyobb ünnepét.
[/caption]

Az egész világot, de főleg Európát megmozgató habos fesztivál története 1810-re nyúlik vissza, amikor I. Lajos király feleségül vette Therese von Sachsen-Hildeburghausen hercegnőt. A király ekkor népünnepélyt rendezett a városban, s az évforduló környékén a németek azóta is ünnepelnek. A rendezvényt azóta is minden évben a Theresienwiese (Terézia-rét) nevű területen tartják, ahol évről évre nagyobb sátrakat húznak fel.

Gyakori kérdés az ünnepséggel kapcsolatban, hogy az Oktoberfest miért szeptemberben kezdődik. A válasz pusztán annyi, hogy az évek során a szervezők a hűvös októberi időjárás miatt csúsztatták egyre korábbi időpontra a megnyitót. Ezért ma már a fesztivál mindig szeptember végén kezdődik, és október első hétvégéjén ér véget. Az első hordót minden évben a város polgármestere üti csapra, az első korsó sört pedig a tartományi miniszterelnök kapja.

A rendszer a korábbi évekhez hasonlóan működik most is. A fő- és a melléksátrakban a különböző német sörfőzdék vonultatják fel legfrissebb főzeteiket. Az óriási korsókkal azonban óvatosan kell bánni, mert az Oktoberfest idejére minden sörfőzde erősebb, magasabb alkoholtartalmú nedűket készít.

Itthon is lesz sörfesztivál

Akik nem akarnak egészen Münchenig utazni egy korsó finom sörért, elég csak a fővárost célba venniük. Október 3–5. között ugyanis a Lurdy Kiállítás és Vásárközpontban is sörfesztivált rendeznek. A kiállítók több mint 1400 négyzetméteren vonultatják fel hagyományos, új és különleges ízvilágú folyékony kenyereiket.

A tradicionális bajor sörfajták mellett idén is kóstolható lesz több fajta barna, illetve ízesített sör, melyek közül a németeknél a citromos az abszolút kedvenc. Idén 14 óriássátor várja a látogatókat, amelyekben egyszerre közel tízezer embert tudnak leültetni. Mivel a korábbi években többször előfordult, hogy a zsúfoltság miatt egy-egy helyszínt ideiglenesen le kellett zárni, ezért ma már kivetítőkön lehet figyelemmel követni az aktuális látogatottságot. Emellett természetesen számos kisebb sátor és egyéb vendéglátóhely is a látogatók rendelkezésére áll. Idén körülbelül 12 ezer ember dolgozik azon, hogy minden a lehető legzökkenőmentesebben történjen. Több mint 1600 pincérnő hordja a többkilós korsókat, akik nagyjából másfél másodperc alatt csapolnak tele egy korsó sört.

Aki pedig a mulatozás és a sörivás mellett egyéb programokra is benevezne, annak mindenképpen fel kell keresnie a szintén hagyományos óriáskereket és a krinolint. Az ötven méter magas óriáskerékről fantasztikus látvány nyílik nem csak a mulatozó tömegre, de a városra is. A krinolin nevű körhinta mellett pedig egész nap egy fúvószenekar játszik élőben.

Az óriási érdeklődés miatt a városi szálláshelyek már hetekkel ezelőtt bejelentették, hogy minden férőhelyük elkelt. Ennek ellenére továbbra is rengetegen kelnek útra, hogy leguríthassanak legalább egy korsó müncheni sört. A helyi tömegközlekedés és a rendőrök természetesen felkészültek erre, de az autóval közlekedők fokozott rendőri ellenőrzésre számítsanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában