Ország-világ

2008.09.03. 18:12

Bushnak John McCain kell

Szerdán a népszerűtlen Bush elnök és a már nem ismeretlen Palin volt a főtéma a republikánus kongresszuson. Az elnök távolmaradása mögött stratégiai megfontolások húzódhatnak meg.

Ambrus Vilmos és Kun Tamás

„Az ember, akire szükségünk van, John McCain” – mondta magyar idő szerint tegnap hajnalban George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke, amikor műholdon át intézett rövid beszédet a minnesotai St. Paulban megrendezett republikánus jelölő kongresszushoz. Az elnök a hivatalos indoklás szerint azért nem jelent meg az elnökjelölő gyűlésen, mert a fővárosból irányítja a Gusztáv hurrikán utáni újjépítéseket.

Politikai szakértők hozzáteszik, a hurrikán több szempontból is kapóra jött az elnökjelölt McCainnek. Egyrészt igazi vezetőnek mutatkozhatott a rendkívüli helyzetben. Másrészt a népszerűtlen Bush elnök így nem tudott megjelenni a kongresszuson, így nem vet rá kedvezőtlen árnyékot. Utóbbit alátámasztja, hogy Bush meglepően rövid beszédet mondott. Ráadásul monológjában többször kiemelte, hogy McCain kemény vitapartner. „Sosem félt attól, hogy megmondja, ha valamiben nem ért egyet” – fogalmazott Amerika első embere. Jelezve így, hogy McCain nem mindig pártolta az ő álláspontját.

„McCain az esetek kilencven százalékában Bush-sal szavazott, ezen nem változtat semmi” – reagált az elnök beszédére David Plouffe, Barack Obama demokrata elnökjelölt kampánymenedzsere. Plouffe szerint Bush beszédében átadta a stafétabotot McCainnek, aki folytatni kívánja az elmúlt nyolc év politikáját. „Lehet, hogy George Bushnak McCainre van szüksége, de Amerikának Obamára” – mondta.

George Patakival tárgyalt Orbán Amerikában

New York állam előző kormányzójával, George Patakival is találkozott az Egyesült Államokban lévő Orbán Viktor. A Fidesz elnöke a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióján vesz részt az Európai Néppárt egyik alelnökeként. Orbán a napokban Pataki mellett egy New York-i zsinagóga főrabbijával, a magyarul kiválóan beszélő Arthur Schneierrel is tárgyalt, illetve részt vett a Nemzeti Republikánus Intézet fogadásán.

Bush beszéde mellett továbbra is témát szolgáltatott a konvenciónak Sarah Palin alelnökjelölt, akiről kiderült, hogy tizenhét éves hajadon lánya gyermeket vár, de az is, hogy hivatali visszaélés gyanújával folyik ellene vizsgálat. A férje beszédét felvezető Laura Bush azonban védelmébe vette az alaszkai kormányzónőt: „ő egy erős vezető, és bizonyított reformer” – érvelt a múlt helyett a képességek fontossága mellett a First Lady. Az egykor színészként sikeres, tennessee-i szenátor Fred Thompson költői eszközöket is bevetett Palin védelmében: „ő a friss szellő Washingtonban” – mondta, hozzátéve: van benne kurázsi, nem fél változtatni.

Palin presztízse azonban ezzel együtt sem magas, még párton belül sem. A pletykákon túl még az ismeretlenséggel is meg kell küzdenie. Jo Ann Davidson, a kongresszus egyik társelnöke például így magasztalta őt: „büszke vagyok, hogy pártunk alapítását követően 116 évvel végre köszönthetjük az első női alelnökjelöltet”!

Bush a búcsú előtt még beengedi a magyarokat

A washingtoni magyar nagykövet szerint 2009. január 12-én vezethetik be Amerikában az új vízumrendszert, ekkortól utazhatnak hazánk állampolgárai vízum nélkül az Egyesült Államokba. A mentesség feltétele, hogy szeptemberben 10 százalék alatt legyen az elutasított kérelmek aránya. Somogyi Ferenc emlékeztetett arra, hogy tavaly ez a szám 10,3 százalék volt. Az évek óta csökkenő tendencia alapján bizakodhatunk. George W. Bushnak egyébként ez a törvény lesz az egyik utolsó döntése, mivel január 20-tól már az új elnök lesz hivatalban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában