Ország-világ

2008.09.02. 17:22

Drákói szigorral szorítanák le a feketegazdaságot

Kőkemény fellépést ígérnek az adócsalás és a feketegazdaság ellen azok a jogszabály-módosítási tervek, amelyekről az Index.hu híroldal szerzett értesülést.

M. S.

A portál információi szerint a kormányzati elfogadásra váró javaslatok értelmében a jövőben a vevőt is meg lehetne büntetni, ha az eladó nem ad számlát. Ennek értelmében ha valakit rajtakap az APEH, hogy nincs számlája a megvásárolt áruról, akkor az áfa összegét bírság formájában meg kellene fizetnie. Igaz, a szabály csak néhény tízezer forintos vásárlás felett élne (az összeghatárról még nincs döntés). Tovább növelnék
a számlaadási kötelezettségét elmulasztó vállalkozás alkalmazottaira kiróható bírságot is; jelentős, több tízezer forintos büntetést fizetne tehát az a bolti eladó, aki nem állít ki számlát.

Az akcióterv számos szigorítást tartalmaz a készpénzforgalommal kapcsolatban is. Ha a tervek megvalósulnak, a jövőben a vállalkozások – néhány kivételtől eltekintve – csak banki átutalással fizethetnének egymásnak. A cégek emellett magánszemélyeknek munkabért, megbízási díjat és egyéb kifizetést szintén csak átutalással teljesíthetnének. Kivételt képezne a kis összegű kifizetés, továbbá az az eset, ha az illető olyan településen lakik, ahol nincs bankautomata. A tervek szerint az állami támogatások, a nyugdíj és a szociális segély is bankszámlára érkezne. Előírnák továbbá azt is, hogy bizonyos értékhatár felett csak átutalással egyenlíthessük ki a megvásárolni kívánt lakás, gépkocsi árát.

A tervek szerint a feketefoglalkoztatás is szigorú büntetést vonna maga után, és nem csupán a munkaadó számára. Az elképzelések értelmében
a munkavállalók elesnének minden szociális juttatástól, ha feketemunkán kapnák őket. Tetemre hívhatná az APEH a munkaadó alkalmazottait is, így a feketén foglalkoztatott feletteseit, továbbá azt a személyt, aki az adott cégnél a munkaügyi adminisztrációért felel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában