Ország-világ

2008.09.24. 13:09

Ecostat: beindulhat a magyar gazdaság

A GDP 3,7 százalékát kitevő, idei államháztartási hiány jövőre 3,2 százalékra csökkenhet, míg a GDP növekedése 3,2 százalékra gyorsulhat a 2008-as 2,2 százalékról az Ecostat legfrissebb előrejelzése szerint.

BAMA

Belyó Pál, a kutatóintézet igazgatója szerdán a sajtótájékoztatón Budapesten ismertette: nem vár túlzott költségvetési költekezést sem idén, sem 2009-ben, így saját véleménye szerint az államháztartás hiánya akár a GDP 3 százaléka alatt is lehet jövőre.

A prognózis szerint a beruházások idei, 0,9 százalékos bővülését követően jövőre a dinamika 5,8 százalékra nőhet, a már érzékelhető mértékű, külső forrásbevonásoknak köszönhetően. Az Ecostat szerint az infláció a 2008-as éves, átlagos 6,5 százalékról jövőre 4,4 százalékra csökkenhet.

Az előrejelzés szerint a külkereskedelmi mérleg egyenlege 300 millió euró többletet mutat az idén és jövőre is, az export idei 11,6, és a 2009-es 9,7 százalékos bővülése mellett, miközben a behozatal 10,8, majd jövőre – a kivitellel megegyezően – 9,7 százalékkal nő.

Az ipari termelés bővülése jövőre az Ecostat szerint nem éri el az idei 5 százalékot, 4,5 százalékra becsülik. Jelentősen felülmúlhatja azonban idei teljesítményét az építőipar, a 2008-as 4 százalékos visszaesést követően jövőre 5 százalékkal bővülhet.

A jövő évi makrogazdasági mutatók előrejelzésénél a kutatók a nagyfokú bizonytalanságra is felhívták a figyelmet, elsősorban a külső konjunktúrát az inflációt és a gazdaságpolitika fő prioritásait illetően.

Az előrejelzésben alig gyengülő forintárfolyammal és a jegybanki alapkamat idei 25, majd jövőre további 75 bázispontos csökkentésével számoltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában