Ország-világ

2008.09.20. 07:13

Egyik életkorban sem mindegy, hogy mit esznek a gyermekek

Az étkezés központi kérdés. Aggódni, a válogatós, sovány gyerek szülei szoktak, de nem csak őket foglalkoztatja a kérdés, mi a legjobb és mi marad a gyerek tányérján.

F. E.

A szülőknek adható egyik fontos tanács az, hogy ne vegyék rá a gyermeket olyan étel elfogyasztására, melyet nem szeret. Természetesen akkor sem járnak el helyesen, ha úgy tesznek, mintha senkit nem érdekelne a családban, hogyan táplálkozik a csemete. Egy ésszerű fokig éreznie kell a felügyeletet. A gyermekkori helyes táplálkozás azért is fontos, mert a jövőre is hatással van: gyerekként mindenkinek a szülei alapanyag-válogatása a követendő példa. Felnőttkorban pedig a legtöbben továbbviszik ezeket a szokásokat a saját családunkba is.

A táplálkozási szakemberek szerint a menü összeállítása nem jelenthet túl nagy gondot, hiszen szinte mindenből létezik egészségesebb: jobb minőségű csokoládé, kevésbé zsíros felvágott, zöldségekből készült chips.
A fontos, hogy minden életkor legyen változatos az étrend: tartalmazzon minél több friss alapanyagot, zöldséget, gyümölcsöt és minél kevesebb szénhidrátot és zsírt. Az is fontos, tartják a szakemberek, hogy a gyermek életkorának megfelelő szinten legyen tisztában azzal, az étellel nem csak az éhségét csillapítja, hanem a szervezetét is táplálja, építi.

Az iskolabüfékben javult a helyzet

Egyre több az egészséges élelmiszer az iskolabüfékben – derült ki az Országos Egészségfejlesztési Intézet 1100 iskolát felölelő vizsgálatából. A szakemberek a legtöbb helyen a minőség javulását tapasztalták. Tavaly óta összességében 10–15 százalékkal magasabb az iskolabüfékben az egészséges ételek aránya. Ennek egyrészt az az oka, hogy a kínálatot az oktatási és az egészségügyi tárca 2006-ban kidolgozott sulibüfé rendelete szabályozza, de az üzemeltetők is érdekeltek az egészségesebb ételek beszerzésében. Aki ilyen termékekből állítja össze a kínálatát, kedvezményt kap a bérleti díjból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában