Ország-világ

2008.09.25. 05:24

Eltartási szerződést kötöttem, de a másik felém se néz

Olvasónk idős ember lévén lakása ellenében eltartási szerződést kötött. A másik fél azonban nem gondoskodik róla, a lakásra viszont igényt tart. Mit lehet tenni?

R. V.

Itt szerződésszegésről van szó, amit nem kell zokszó nélkül eltűrni. Ha tehát a másik fél nem teljesíti a megállapodásban foglaltakat, kérhetjük a bíróságot, hogy szüntesse meg a szerződést. A polgári per során anyagilag el kell számolnunk egymással – mondja ügyvéd szakértőnk.

Amennyiben sérelmünk az, hogy az illető fittyet hány vállalt eltartási kötelezettségének, a tényt tanúkkal bizonyítsuk! Az érintett ugyanis meghazudtolhat bennünket azt állítva, hogy gondoskodik rólunk. Ha nem akar ápolni bennünket, a feladatot életjáradékra válthatja – de csak akkor, ha mi is így kívánjuk. Mielőtt bírósághoz fordulnánk, szólítsuk fel őt – akár ügyvéd által írt levélben –, hogy tegyen eleget a szerződésnek.
E dokumentum később igazolhatja: problémánk valós, és ügyünkért mindent megtettünk.

A fenti szerződés szerint az eltartó szép summát fizetett az úrnak életjáradék gyanánt, aki azonban ezt a pénzt soha nem látta. Az eltartó hiába panaszolja, hogy a szerződés készítésekor nem volt jelen, ha utóbb aláírta, a dokumentum érvényes – hangsúlyozza a jogi szakember. Megtévesztésre hivatkozva azonban az összeget egy éven belül visszakövetelheti. Mindig legyen gondunk rá: mielőtt bármilyen dokumentumot aláírunk, alaposan tanulmányozzuk azt át! – tanácsolja a szakértő.

Az eltartási szerződés felbontása egyébként nem egyszerű eljárás.
A bíróság ugyanis elsősorban a jogviszony megtartására törekszik, így a végső megoldáshoz is csak a végső esetben nyúl. A tanúknak fontos szerepük lehet, akár közvetlenül vagy közvetve ismerik a helyzetet.

A másik fél azonban nem gondoskodik róla, a lakásra viszont igényt tart. Mit lehet tenni? R. V. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában