Ország-világ

2008.09.26. 05:31

Felszívódott külföldön a gyerekem apja

Egyik olvasónk kiskorú gyermekének apja francia állampolgár. Elismerte, hogy övé a kisfiú, de nemrégiben végleg hazautazott Franciaországba. A tartásdíjat nem fizeti. Mit tehet az anya?

R. V.

Van megoldás, úgyhogy nem kell elkeseredni – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az anya a magyar bírósághoz fordulhat, ahová tartásdíj megállapítása iránti keresetet nyújthat be. Mindössze a férfi adatait kell hozzá tudni: a nevét és az elérhetőségét. Franciaország és Magyarország között létezik jogegyezmény, aminek alapján az itteni bírói ítéletet végrehajthatják. Az eljárást ugyanúgy lefolytatják, mintha az illető magyar állampolgár lenne. Még egyszerűbb, ha az anya valamelyik panasznapon megy be a bíróságra segítséget kérni – teszi hozzá az ügyvéd. Ott felveszik tőle a keresetet.

Az anya kérhet úgynevezett ideiglenes intézkedést. Azaz nem kell aggódnia amiatt, hogy nem kap gyermektartást addig, míg nem kerül pont az ügy végére. A magyar állam megelőlegezheti a tartásdíjat, ha a jogerős bírói ítélet alapján eredménytelen a végrehajtás. Utána behajtják az apán a tartozást. A gyámhatóság nem intézkedhet. Ha hozzá fordulnak, az is a bíróságnak továbbíthatja az ügyet.

Gyermektartást nem fizetni egyébként bűncselekmény, ami akár börtönnel is büntethető. De a végrehajtás nem ezzel kezdődik, hanem a letiltással. A tartásra kötelezett féllel szemben eljárhatnak úgy, hogy fizetéséből, bankszámlájáról, nyomon követhető jövedeleméből levonják a pénzt. Sok szülő belenyugszik, hogy szülőtársa nem fizet. Csak békesség legyen – mondják. Kérdés, vajon mennyit ér a gyermekünk jogai árán szerzett békesség. Hiszen ő megérdemli azt az életszínvonalat, amitől a tartásdíj hiánya esetleg megfosztja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában