Ország-világ

2008.09.08. 14:35

Gyurcsány szerint szövetséges az MSZP és az SZDSZ

Gyurcsány Ferenc szerint a viták ellenére még mindig szövetségesek a liberálisok és a szocialisták. A Fidesz szerint ez csak egy szánalmas próbálkozás.

BAMA

A mai helyzetben az MSZP vezetésének morális és politikai kötelessége javaslatot tenni a tagság és a támogatók számára, hogy melyik úton induljon el – ezzel indokolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke a párt frakcióülésének szünetében hétfőn Budapesten a rendkívüli kongresszus összehívására tett indítványát.

Ha az MSZP testületei egyetértenek a kongresszus összehívásával, az megnyugtató, mert erre politikát lehet építeni, vagy ha azt mondják, hogy nem kell, mert olyan erős a támogatás, nekem ez is megnyugtató – fogalmazott a kormányfő, aki az MSZP-frakció ülésén szeptember 27-re egy rendkívüli kongresszus összehívását javasolja.

Az MSZP és az SZDSZ egymás stratégiai szövetségesei, ezt a köztük lévő viták sem kérdőjelezik meg – tette hozzá. A miniszterelnök szerint a liberálisokkal folytatott vitáknak azonban tárgyszerűnek kell lenniük, szakpolitikai kérdésekről kell folyniuk, s mentesnek kell lenniük a másik politikájának irányát, stratégiáját  illető személyeskedő megjegyzésektől.

Gyurcsány Ferenc közölte, úgy érzi, az MSZP-frakció az eddig lefolytatott vitában határozottan támogatta a Megegyezés programját és a kormányt. Utalt arra, hogy tavasszal, a koalíció felbomlását követően már javasolta egy rendkívüli kongresszus összehívását, de akkor a pártszervezetek azt mondták, erre nincs szükség, mert erős a miniszterelnök támogatása.

A pártelnök úgy fogalmazott: „a saját programomban, a Megegyezésben és a kormányomban hiszek, mindkettő Magyarország javát szolgálja”. Újra és újra el kell mondania azonban az MSZP-nek és a baloldalt támogató közvéleménynek, hogy ezt a politikát „joguk és kötelességük megerősíteni”, vagy ha szükséges: igényelni annak korrekcióját.

„Baloldalon nem vezérelvű párt van, nem a vezérnek van pártja, hanem a pártnak van vezetője, a vezetőnek pedig mindig az a dolga, hogy azon túl, hogy programot és irányt szab, lehetőséget teremt arra, hogy saját tagsága és támogatói ezt befolyásolják” –  fogalmazott. Az MTI azon kérdésére, hogy konzultált-e az országos elnökséggel a kongresszus összehívásáról, Gyurcsány Ferenc azt mondta, a keddi elnökségi ülésen fogja javasolni, hogy kezdeményezzék a kongresszus összehívását.

Egy másik kérdésre a politikus közölte, a rendkívüli kongresszus nem befolyásolja az MSZP szeptember végén induló tisztújítását. Utalt arra, hogy a párt alapszabálya szerint kétévente kötelező egy felmenő rendszerű tisztújító kongresszust összehívni.

Fidesz: szánalmas próbálkozás

Az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívásával Gyurcsány Ferenc szánalmas kísérletet tesz hatalma megtartására – erről Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője beszélt hétfő délután Budapesten. 
 
Gyurcsány Ferenc a hét végén szánalmas kísérletet tett a 16 évvel ezelőtti Demokratikus Charta felélesztésére, most pedig az MSZP négy évvel ezelőtti rendkívüli kongresszusa iránt érez nosztalgiát – mondta Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az MSZP elnöke úgy döntött, ismét megzsarolja pártját.

Az ellenzéki politikus szerint Gyurcsány Ferenc most is saját jövőjével, és nem az ország sorsával foglalkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában