Ország-világ

2008.09.12. 16:58

Jó lesz a termés, de eladhatatlan a szőlő

A tavalyi bor még a pincékben van, ezért a felvásárlók alacsony árat kínálnak

Boda Veronika

Siralmas a szőlőtermelő gazdák helyzete, ezért az sem elképzelhetetlen, hogy a meggy-, dinnye-, és az almatermesztők után ősszel a szőlőtermelők is demonstráljanak az alacsony felvásárlási árak miatt. Ezt Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) igazgatója mondta a helyi szőlőtermelőkkel tervezett mai kiskunhalasi tárgyalás előtt.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A tavalyi bor még a pincékben van, ezért a felvásárlók alacsony árat kínálnak
[/caption]

„A szőlőtermelők tavaly is az önköltségi áron voltak kénytelenek értékesíteni a borszőlőt és az idei felvásárlási ár sem lesz sokkal több. Gyöngyösön például 40-50 forintot, Kiskörösön 60 forintot kínáltak kilónként a borszőlőért a felvásárlók.” – mondta Budai. A lisztharmat sokat ártott a termésnek ezért többet kellett permetezni, ami szintén növelte a termelés költségeit.

Hozzátette: további probléma, hogy nagy mennyiségben, tartálykocsikban érkezik hazánkba rossz minőségű, de olcsó olasz bor, amelyet itthon magyar borral kevernek és úgy palackoznak. „Az olcsó import borok megjelenése az oka, hogy a hazai szőlőfeldolgozók még nem tudták értékesíteni a tavalyi bor több, mint ötven százalékát. A tavalyi készletek fele tehát még a pincékben van és a feldolgozók sem állnak sorokban, hogy felvásárolhassák az idei szőlőt” – mondta. „Amit Magyarországon megtermelünk, azt el is fogyasztjuk. Tehát ha nem lennének az import borok, nem is keletkezne a magyar gazdáknak feleslegük” – hangsúlyozta.

Máshogy látja a helyzetet Bock József, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. „Nagyon jó évnek nézünk elébe, még annak ellenére is, hogy a Villányi Borvidéken lisztharmat károsította az idei szőlőt. A júliusi ötnapos eső viszont lemosta a fürtöket így nem keletkezett nagy kár” – mondta. Hozzátette: az idei év időjárása kedvezett a szőlőnek, és a szürettel sem kell sietni, az augusztus végi kánikula pedig sokat javított a szőlő cukorfokán. „Kicsit csökkent ugyan a felvásárlási ár a tavalyihoz képest, de nem annyira, hogy gondot okozna a gazdáknak” – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában