Ország-világ

2008.09.23. 17:19

Kétharmadával emelkedett a reálbér 2000 óta

A szakszervezetek szerint ennek ellenére tarthatatlanul alacsonyak a fizetések Magyarországon.

M. S.

Több mint 66 százalékkal emelkedett a reálbér Magyarországon 2000 és 2008 között – áll egy frissen ismertetett német munkaerő-piaci felmérésben. A német szakszervezeti szövetség alapítványa által készített anyag szerint az Európai Unió országai közül csak a balti államokban, valamint Romániában nőtt gyorsabban a keresetek vásárlóereje, mint hazánkban.

A balti országokban 104–189 százalékkal nőtt a reálbér az említett időszakban, keleti szomszédunknál pedig több mint megnégyszereződött. A rendkívül gyors jövedelememelkedés mind a négy országban a dinamikus gazdasági növekedésnek volt köszönhető.

Számottevően lassabban emelkedtek a reálbérek az unió régi tagállamaiban, sőt, van olyan ország, ahol még csökkentek is.
A csúcstartó Görögország, ahol 39,6 százalékkal nőtt a keresetek vásárlóereje. A lista utolsó helyén pedig Németország áll 0,8 százalékos csökkenéssel.

Abszolút értékben persze még mindig óriási az új tagállamok jövedelmi lemaradása: míg az unió keleti felében 400–1000 euró az átlagbér, nyugaton ennek a kettő-négyszerese. Magyarországon az első hét hónapban 196 200 forint, a közös pénzben számolva 791 euró volt a bruttó havi átlagjövedelem. A szellemi foglalkozásúak dupla annyit keresnek, mint a fizikaiak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában