Ország-világ

2008.09.12. 11:33

Kétszínű lesz az új kétszázas

Döntött a jegybank az új kétszázas pénzérme paramétereiről: bimetál – azaz két eltérő fém ötvözetéből összeállított – 200 forintos érmét bocsát ki a jelenleg használt papírpénz helyett.

Németh Márk

Az érme két részének anyaga: réz, nikkel és cink ötvözete. Az érme méretei: átmérője 28,3 mm, súlya 9,0 gramm, peremvastagsága 2,0 mm. Az érme peremén a látáskorlátozottak számára a megkülönböztetést megkönnyítő recézés lesz. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakmai szervezetek (például az automatákat működtető szervezetek, vakok és gyengénlátók képviselete, pénzfeldolgozók) bevonásával egyeztette a kibocsátandó érme technikai jellemzőit.

Az még nem dőlt el, hogy milyen képek, motívumok szerepelnek majd a pénzérme előlapján, erről ugyanis a lakosság dönthet majd. A 200 forintos érme előlapjának megjelenésével kapcsolatosan több témában készülnek látványtervek, amelyeket neves szakértők is véleményeznek. Az érmeképtervekre az interneten lehet majd szavazni 2008 októberében a jegybank honlapján (www.mnb.hu, www.forint.hu),  illetve telefonon
a 06-40/121-212 számon. Az érme végleges előlapképe az lesz, amelyik tervre a lakossági szavazáson a legtöbb voks érkezik majd.

A papírpénzről érmére váltás hátterében nemzetgazdasági megtakarítás és az a hosszú távú jegybanki cél áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra. Az érme leghamarabb 2009 első félévében kerülhet forgalomba. A kétszáz forintos bankjegy – várhatóan 2009 végéig – szintén törvényes fizetőeszköz marad.

Németh Márk -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában