Ország-világ

2008.09.14. 08:35

Kultúrvilág

M. G.

Milos Forman együtt dolgozik Havellal
Milos Forman, az Egyesült Államokban élő világhírű cseh filmrendező, az Amadeus, a Valmont, a Larry Flint alkotója Vaclav Havel volt cseh köztársasági elnökkel, drámaíróval együtt dolgozik új, a müncheni egyezményről szóló filmjének forgatókönyvén. A film Georges-Marc Benamou neves francia újságíró-író München fantomja (München szelleme) című, a Flammarion kiadónál 2007-ben megjelent kötetén alapul.

Korniss Dezső-kiállítás nyílt Szentendrén
A 20. század egyik legnagyobb festőegyénisége, Korniss Dezső életművéből nyílt kiállítás a szentendrei MűvészetMalomban az alkotó születésének közelgő 100. évfordulója kapcsán. A tárlaton összesen csaknem 400 alkotás tekinthető meg, részben magángyűjtők jóvoltából. Korniss Dezső 1984-ben halt meg, utoljára 1980-ban rendeztek alkotásaiból életmű-kiállítást.

Frankfurt: Törökország lesz a díszvendég
Több mint száz országból, köztük Magyarországról mintegy hétezer kiállítót várnak az idei frankfurti nemzetközi könyvvásárra, ami október 15-én nyitja meg kapuit. A világ legtekintélyesebb könyves seregszemléjére – amely idén ünnepli 60. születésnapját – mintegy ezer külföldi és hazai szerzőt várnak, köztük az irodalmi Nobel-díjas török Orhan Pamukot és a német Günter Grasst. Az október 19-ig tartó könyvvásár díszvendége idén Törökország.

Jön a Metallica új albuma
Szeptember 12-én jelenik meg a Metallica új albuma Death Magnetic címen. Az első dal a The Day That Never Comes több országban az élen van. Szeptemberben a banda két helyen fog fellépni, szeptember 12-én Berlinben, 15-én pedig Londonban. A jegyekből befolyt összeget jótékonysági célokra ajánlották fel.

Magyar énekest díjaztak a román tehetségkutatón
A rajongók sms-einek köszönhetően nyerte el a közönségdíjat a brassói Aranyszarvas Fesztiválon Dancs Annamari, aki e rendezvény csaknem negyvenéves történetében az első romániai magyar előadó volt. A sepsiszentgyörgyi énekesnő a román közszolgálati televízió által élőben közvetített versenyen három nyelven – románul, angolul és magyarul – adott elő egy romantikus dalt.

Díjat kaptak a dogmások és Judy Dench
Az Európai Filmakadémia (EFA) kiemelkedő és nagy hatású munkásságukat elismerő díjat adományoz Judy Dench brit színésznőnek és a Dogma-mozgalom dán alapítóinak: Soren Kragh-Jacobsennek, Kristan Levringnek, Lars von Triernek és Thomas Vinterbergnek. Az elismerést az Európai Filmdíjak 21. díjátadó ceremóniáján nyújtják át december 8-án Koppenhágában.

Az Oasis utcazenészekkel reklámozza lemezét
Az Oasis október 7-én megjelenő, Dig Out Your Soul című albumának számait elsőként New Yorkban hallgathatják meg a rajongók. Azonban nem az Oasis előadásában, hanem a városban toborzott utcazenészek jóvoltából. A dalok péntektől a forgalmas metróaluljárókban hallgathatók meg, így a Times Square-en, a Grand Centralon, a Penn Stationnél vagy az Astor Place-nél.

Sztárparádé Clooney új filmjében
Igazi sztárparádé fémjelzi George Clooney legújabb tervét. A Men To Stare At Goats (Emberek, kik kecskéket bámulnak) című produkcióban Clooney mellett fel fog tűnni Ewan McGregor és Kevin Spacey, de előrehaladott tárgyalások folynak Jeff Bridges-szel is. A történet egy olyan katonai alakulatról szól, amelynek tagjai paranormális képességekkel bírnak. Például puszta tekintetükkel képesek megölni egy kecskét, ahogy a film címe is utal rá.

Meghalt a felvidéki festőveterán
Nyolcvanhat éves korában elhunyt Barta Gyula, az  egyik legjelentősebb felvidéki magyar festőművész, a szlovákiai magyar képzőművészek nesztora. 1922-ben született Párkányban, élete legmeghatározóbb ihletője már gyerekkorában a Duna volt. Élete során számos országban volt kiállítása, képei a világ több köz- és magángyűjteményében megtalálhatók. 1989-ben érdemes művész lett, nyolcvanadik születésnapján szülővárosa Pro Urbe Díjjal tisztelte meg.

Beszédes István lett a legjobb drámaíró
Beszédes István Szilveszter öreg éjszakáján című, Munkácsy Mihály három festménye ihlette alkotását találta a legjobbnak a zsűri a Regionális Összművészeti Központban rendezett első szegedi drámaíróversenyen, amelyen a szerzőknek 24 óra alatt kellett remekművet alkotniuk. A nemzetközi versenyen három ország négy drámaírója, négy rendezője és négy színtársulata vett részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában