Ország-világ

2008.09.16. 15:09

Lassú tükör Milánóban

A Buharov fivérek álom és valóság között játszódó kísérleti játékfilmje, a Lassú tükör, valamint Csáki László és Vécsei Márton rövidfilmjei indulnak a milánói seregszemlén.

H. R.

Szeptember 12-én kezdődött Olaszország jeles nemzetközi filmszemléinek egyike Milánóban. Az 1996-ban alapított fesztivál játékfilmversenye mutatja be első ízben az olasz közönségnek Igor és Ivan Buharov Lassú tükör című alkotását. A milánói versenybe mindössze tíz játékfilm kapott meghívást. A rövidfilmes mezőnyben két magyar alkotás indul: Csáki László A hangya és a tücsök című La Fontaine-parafrázisa és Vécsei Márton Farkasember című munkája. A rövidfilmdíjak sorsáról Milánóban idén a Brit Filmintézet munkatársai alkotta zsűri dönt. A milánói filmfesztiválon a magyar alkotók személyesen mutatják be filmjeiket, a fesztivál díszvendége a világhírű amerikai rendező, Terry Gilliam.

A cseh Mlada Boleslavban szeptember 13-án kezdődött nemzetközi vígjátékfesztiválon indul a Kalandorok. Paczolay Béla első játékfilmje, amelyet a nyáron nagy sikerrel mutattak be Kolozsváron, Palicson, Vukováron és Taorimában is, a versenyprogramba kapott meghívást.
A lengyelországi Koszalinban a hét végen rendezték meg a Te és Én elnevezésű tematikus filmszemlét, amelynek célja a fogyatékkal élők integrációjának előmozdítása. A fesztiválon három magyar alkotó munkáját vetítették. Groó Diána Előttem az élet, Nordin Eszter 7 év és Varga Ágota többszörös díjnyertes Szemünk fénye című munkáját tűzték műsorra.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában