Ország-világ

2008.09.30. 17:19

Mától drágább a gáz, idén már negyedszer

Szerdától 101 forintról 131,30 forintra drágul a gáz ára. Ez azt jelenti, hogy a lakossági gázár 6,5 százalékkal emelkedik.

Fábos Erika

Ez már a negyedik emelés az idén, s összesen 1120 forint többletköltséggel jár egy átlagos, 1660 köbmétert fogyasztó háztartásnak. A távhő ára is nő. A nagyfogyasztóknál jobban, mint a háztartásoknál.
A távhőszolgáltatók ezért átlag 8,8 százalékos emeléssel számolnak.

Azoknak tehát, akik távfűtéses lakásban laknak, jobban a zsebükbe kell nyúlniuk. Nekik 1660 forintos havi többletköltséggel kell számolni.
Időközben megszületett egy kormányhatározat a távfűtés díjainak ellentételezésére. Ezt a támogatást idén a költségvetés általános tartalékából biztosítanák, jövő évtől pedig a Robin Hood néven közismertté vált külön energiaadóból, amennyiben a törvényt szentesíti  a parlament.

Nem tudja beépíteni áraiba ezt a tervezett nyolcszázalékos különadót a Magyar Villamos Művek Rt., mert árait a Magyar Energia Hivatal határozza meg (különben is állami tulajdonban van az rt.). A Mátrai Erőmű elnöke jelezte: ők sem háríthatják tovább a különadót, mert már korábban megkötötték az árameladási szerződéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában