Ország-világ

2008.09.15. 07:30

MDF: „almássysták márpedig nincsenek”

Szombaton Dávid Ibolyát jelölte az MDF a pártelnöki posztra, ám ehhez szükség volt a botrányba keveredett riválisa váratlan lemondására is.

Kun Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Hock: „Almássy Kornél a péntek éjszaka folyamán meggondolta magát és rájött, hogy megosztás helyett az MDF egységére van szükség.” FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption] „Egyetértek Dávid Ibolya politikájával” – Hock Zoltán MDF-alelnök szerint Almássy Kornél ezekkel a szavakkal mondott le pártelnöki ambícióiról szombaton az országos választmány ülésén. „Eddig igyekeztem magamban tartani, hogy a fórum jelenlegi elnökéhez közelálló körök milyen eszközökkel nehezítették a kampányomat” – ezt pedig ugyanúgy Almássy Kornél mondta, még pénteken. Akkor kijelentette: az elnökválasztási harc legújabb fejleménye – a kirobbant lehallgatási botrány – a tisztesség, a jóízlés mellett vélhetően a törvényesség határán is túlmegy.

A két nyilatkozat között Hock Zoltán szerint nem történt más, minthogy „Almássy Kornél péntek éjszaka folyamán meggondolta magát és rájött, hogy megosztás helyett az MDF egységére van szükség.”

A péntekre kirobbant pártbotrányt egy hangfelvétel idézte elő, melyet Dávid Ibolya hozott nyilvánosságra. A felvételen Tóth János, az UD Zrt. vezérigazgatója arról beszél Csányi Sándor OTP-elnöknek: megrendelést kapott arra, hogy Dávid Ibolyára keressen terhelő adatokat. A felvételen elhangzik Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke és Tombor András, Orbán Viktor egykori főtanácsadójának neve is. Az érintettek közül Stumpf és Tombor tagadja, hogy Dávid Ibolya ellen dolgozott volna. Csányi Sándor elismerte, hogy az ő hangja van a felvételen, de hozzátette, rossz érzéseket hagyott benne a telefonbeszélgetés, ezért nem folyt bele az ügybe, és a felvétel nyilvánosságra kerülése után jogi lépéseket fog tenni. Almássy Kornél is visszautasította, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

Ennek ellenére szombaton váratlanul lemondott az elnökjelöltségről. Az elnökségbe sem jelölteti magát újra, így a szeptember 27-i tisztújítás után alelnöki posztjáról is leköszön. A bejelentés után Almássy elhagyta a választmányi ülést, majd az őt támogató 12 testületi tag is lemondott a választmányi tagságáról. Hock Zoltán a fejlemények dacára kijelentette: „nincsenek almássysták és dávidisták. Pártunk egységes”. Az országos választmány végül 66 támogató és 17 ellenszavazat mellett Dávid Ibolyát jelölte az MDF elnökének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában