Ország-világ

2008.09.19. 18:23

Meddig lehet szigorítani?

Ősszel a parlament ismét napirendre tűzi azt a törvénymódosítást, amely teljesen megtiltaná dohányzást az éttermekben, presszókban. Ám a vendéglátósok sem hagyják annyiban a dolgot.

Boda Veronika

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A dohányzó vendégek fogyasztása mindenhol magasabb, mint a nemdohányzóké - fotó: Kallus György
[/caption]Míg a magyar lakosság 28 százaléka jár évente vendéglőbe, ez az arány Írországban és Olaszországban 70-75 százalék, a dohányzó vendégek fogyasztása pedig mindenhol magasabb, mint a nemdohányzóké – derült ki a Magyar Tudományos Akadémia egyik intézetének felméréséből. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke elmondta, ebből is látszik mekkora kárt okozna ennek az egyébként is sérülékeny szektornak a zárt nyilvános helyeken történő teljes dohányzási tilalom bevezetése.

„Beláthatatlanok a következmények” – mondta. Háber 28-30 százalékos hazai forgalomcsökkenéssel számol, amennyiben bevezetik a teljes tiltást. Ugyanennyi vendéglátóhely zárt be Írországban, a teljes tiltás pedig az Egyesült Államokban a szektor fele rengett bele – mondta. „Ezt pedig a kisebb méretű, alacsonyabb kategóriájú helyek, amelyek Magyarországon az üzletek 75 százalékát adják, nem vagy csak nehezen élnék túl” – hangsúlyozta Háber. „Az egészség számunkra is fontos, de azt akarjuk, hogy minden vendég találjon számára megfelelő helyet, dohányos és nem dohányos is egyaránt”.

„Előfordulhat az is, hogy a forgalom megnő, mivel a nem-dohányosok visszatérnek a vendéglőkbe és a kocsmákba” – mondta Gazsó Tibor. Az MTA Politikai Tudományok Intézetének főtanácsadója hozzátette, a tanulmány több megállapítást is tesz a helyzet normalizálására. Az első, hogy hagyjanak a törvényhozók időt a tejes tiltással járó felkészülésre, vagyis lassabb folyamatot és fokozatosságot javasol. Ugyanakkor meggondolandó az is – tette hozzá –, hogy a vendéglátók dönthessenek, hogy megengedik-e egy-egy kijelölt helyiségben a dohányzást, vagy sem. Gazsó szerint a teljes tiltás rontani fogja a vendéglátóipari forgalmat, ugyanis általában a dohányosok körében magasabb a fogyasztás.

Ami biztos, amíg venni lehet cigarettát, addig a lakosság 25-30 százaléka biztosan dohányozni fog, ezért konszenzusos megoldásra van szükség. Addig azonban, ameddig a törvény betartását nem ellenőrzik, addig a szabályozás sem ér semmit. Jelenleg nincs érvényben végrehajtási rendelet. Gazsó azt javasolja, hogy a végrehajtási rendeleten kívül, utasításokat, szabályértelmezéseket, is készítsenek a honatyák. „Transzparens és átlátható szabályozásra van szükség, és tekintettel kell lenni a gazdasági hatásokra is, hatástanulmányok segítségével” – mondta.

Mit szól hozzá?
Oszvald Marika, operetténekes, aktív dohányos
Olyan helyeket kell létrehozni, ahol szabad, és olyanokat, ahol nem lehet dohányozni. Azoknak pedig, akik nemdohányzó éttermet üzemeltetnek, például adókedvezményt, vagy egyéb más támogatást lehetne adni. Egyébként sem járok sűrűn étterembe, de ha bevezetik a szigorítást, lehet, hogy még kevesebbet járnék.

Lehoczky Zsuzsa, operetténekes, nem dohányzik
A szórakozóhelyek mindig is olyan helyek voltak, ahol az emberek dohányoznak. Szerintem elég, ha a szórakozó- és vendéglátóhelyeken kialakítanak külön helyiségeket a dohányosoknak. Egyébként engem a füst nem zavar, még evés közben sem. Ha zavarna, nem mennék olyan helyre, ahol lehet dohányozni.

Az EU tagállamainak gyakorlata

Teljes a dohányzási tilalom: Írország (2004. március), Olaszország (2005.), Málta, Norvégia, Svédország, Skócia (2006. március), Anglia (2007. nyara), Észak-Írország (2007. nyara), Wales (2007. nyara) Az EU-tagállamok többségében részleges a tiltás, például: Belgium (csak a bárokban nem tiltják), Spanyolország (munkahelyeken, vendéglátóhelyeken kezdték el szabályozni), Szlovákia (munkahelyeken, iskolákban, sportlétesítményekben tilos. Később tervezik a vendéglátóhelyek szabályozását.), Litvánia (2007. január) (vendéglátóhelyeken, munkahelyeken, egészségügyi intézményekben tilos), Franciaország (2007. februártól fokozatosan) (iskolákban, majd a vendéglátóhelyeken tervezik betiltani), Németország (2007. szeptember) (közterületeken tilos), Románia (2008. július) (a zárt nyilvános helyeken tilos).

Írország (2004. március), Olaszország (2005.), Málta, Norvégia, Svédország, Skócia (2006. március), Anglia (2007. nyara), Észak-Írország (2007. nyara), Wales (2007. nyara)

Az EU-tagállamok többségében részleges a tiltás, például:

Belgium (csak a bárokban nem tiltják), Spanyolország (munkahelyeken, vendéglátóhelyeken kezdték el szabályozni), Szlovákia (munkahelyeken, iskolákban, sportlétesítményekben tilos. Később tervezik a vendéglátóhelyek szabályozását.), Litvánia (2007. január) (vendéglátóhelyeken, munkahelyeken, egészségügyi intézményekben tilos), Franciaország (2007. februártól fokozatosan) (iskolákban, majd a vendéglátóhelyeken tervezik betiltani), Németország (2007. szeptember) (közterületeken tilos), Románia (2008. július) (a zárt nyilvános helyeken tilos). A dohányzó vendégek fogyasztása mindenhol magasabb, mint a nemdohányzóké - fotó: Kallus György Cigaretta -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában