Ország-világ

2008.09.12. 14:26

MSZP-s rémálom: összezárt az SZDSZ

Sajtóértesülések szerint döntésre jutott a liberis párt: semmiképpen sem támogatják a Megegyezést, és három nevet is felvetettek, mint lehetséges miniszterelnököt. Gyurcsányé nincs köztük.

Hírszerző, MTI,

Ha a kormány Gyurcsány Megegyezés című dokumentumában foglaltaknak alapján készíti el a jövő évi büdzsé tervezetét, az SZDSZ elutasítja a költségvetést - erre jutott a szabad demokraták frakciója a Hírszerző információi szerint. A képviselők egységesek abban, hogy nem támogatnak kívülről egy Gyurcsány vezette kisebbségi kormányt, felsorakoztak viszont a pártelnök Fodor Gábor által javasolt szakértői kormány elképzelése mellett.

Az ülésen tudomásunk szerint Király Júliának, a Monetáris Tanács tagjának, Karvalits Ferencnek, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének, valamint Surányi György volt jegybankelnöknek a neve merült föl mint a szakértői kormány lehetséges miniszterelnök-jelöltjeié.

Az SZDSZ egyhangú döntést hozott arról, hogy hétfőn a parlamentben nem támogatja az MDF-nek a parlament feloszlatására tett javaslatát, mert az nem szolgálja az ország érdekeit - közölte Kóka János frakcióvezető a liberális képviselőcsoportnak az ügyvivő testület tagjaival kiegészített ülése után a Fejér megyei Velencén. Kóka János a Fodor Gábor pártelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az MSZP-nek és a Fidesznek nincs olyan programja, ami megoldást kínálna az ország problémáira, vagyis a liberálisok Gyurcsány Ferenc Megegyezés című javaslatát sem támogatják.

A frakcióvezető kiemelte: a parlament elé kerülő törvényjavaslatokról az SZDSZ ellenzéki pártként az ország érdekeit szem előtt tartva fog dönteni, és a frakció egységesen fog fellépni.

 A parlamentben a szabad demokraták törvényjavaslatokat akarnak benyújtani a versenyképesség és a gazdasági növekedés javításának érdekében, emellett a következő három évben nagyságrendileg 1.000 milliárd forintos adó- és járulékcsökkentést javasolnak. Újságírói kérdésre Kóka János és Fodor Gábor egybehangzóan azt mondta, hogy sem a miniszterelnök, sem pedig a frakcióvezető személyének kérdése nem került szóba az ülésen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában