Ország-világ

2008.09.24. 11:26

Nagy-britanniai orvosügy: belső vizsgálat Szegeden

Belső vizsgálat indult Szegeden a Nagy-Britanniában elmarasztalt patológus szakorvos itthoni munkájának ellenőrzésére – közölte a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pathológiai Intézetének vezetője.

mti

Mikó Tivadar kifejtette: miután a patológust Nagy-Britanniában végzett munkája során több esetben elmarasztalták, és törölték az orvosi névjegyzékből, itthon is vizsgálatot kellett indítani. Az orvostól kedden közös megegyezéssel megvált az intézet. Ennek oka, hogy nem tájékoztatta munkaadóját a Nagy-Britanniában történtekről, pedig ez elvárható lett volna – így a professzor.

Az itthoni vizsgálat kiterjed az elmúlt tizennégy hónapban patológus szakorvosként végzett kórszövettani és citológiai véleményezésre. Ez a professzionális, mélyreható elemzés néhány hetet vesz igénybe.
A vizsgálat azért is fontos, hogy megállapítható legyen: az itthoni eredmények eltérnek-e a kintiektől.

Arra a kérdésre, hogy mások-e a brit és a magyar elvárások, Mikó Tivadar elmondta: a szövettani diagnosztika célja, hogy megállapítsa a páciens testéből eltávolított szervben, szervrészletben vagy szövetben zajló folyamatokat, illetve tájékoztassa a kezelőorvost a kór természetéről. Információkat adjon a betegség várható lefolyásáról, a terápiás lehetőségekről. Tehát az orvosi ellátás meghatározásában működik közre a patológus szakorvos, ezért nem valószínű, hogy ezek az elvárások különböznének a két országban.

Az orvos szerint eltúlzott a büntetés

A Délmagyarország szerdai számában az érintett orvos úgy nyilatkozott, hogy tudott az ellene folyó brit vizsgálatról, amelynek az eredményét elfogadja, viszont a szankciót rendkívül súlyosnak, egyben eltúlzottnak tartja. A szegedi orvos 2007-ben, február közepétől öt hónapon át dolgozott a walesi Prince Philip Kórházban. Munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg. Távozása után indult vizsgálat ellene, ami a napokban fejeződött be. A brit orvosi regisztert vezető szervezet, a General Medical Council több esetben elmarasztalta a magyar patológust, nevét törölték a brit orvosi nyilvántartásból. A testület négy esetben nem találta bizonyítottnak, hogy az orvos hibás diagnózist adott volna, viszont megállapította, hogy 18 esetben tévedett a diagnózis felállításában, 15 esetben rosszul értelmezte a szövetmintát, öt esetben pedig egymásnak ellentmondó szakvéleményeket állított ki. Egy esetben a minta már nem volt elérhető.

A szegedi orvos 2007-ben, február közepétől öt hónapon át dolgozott a walesi Prince Philip Kórházban. Munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg. Távozása után indult vizsgálat ellene, ami a napokban fejeződött be. A brit orvosi regisztert vezető szervezet, a General Medical Council több esetben elmarasztalta a magyar patológust, nevét törölték a brit orvosi nyilvántartásból.

A testület négy esetben nem találta bizonyítottnak, hogy az orvos hibás diagnózist adott volna, viszont megállapította, hogy 18 esetben tévedett a diagnózis felállításában, 15 esetben rosszul értelmezte a szövetmintát, öt esetben pedig egymásnak ellentmondó szakvéleményeket állított ki. Egy esetben a minta már nem volt elérhető.

beteg -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában