Ország-világ

2008.09.28. 14:40

NATO-ellenőrzést tartottak a veszprémi légtérellenőrző ezrednél

NATO-ellenőrzést tartottak egy héten át a veszprémi helyőrségű légtérellenőrző ezrednél; a vasárnap befejeződött vizsgálat eredményéről Szűcs Pál mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka számolt be a megyeszékhelyen.

mti

Az ezred megkapta a "feladatképes" minősítést - mondta a parancsnok, hangsúlyozva, hogy ez "jó vizsgaeredmény", különösen annak ismeretében, hogy a légtér-ellenőrzési feladatok ellátásában viszont a legmagasabb, a "kiválóan feladatképes" minősítést kapta az ezred. Végtére is ez a fő feladatunk, az ezred erre hivatott - jegyezte meg a parancsnok. Tájékoztatása szerint a 90 ellenőr 12 tagországból érkezett, s az ezred hadműveleti (légtérellenőrző) feladatain túl logisztikai és védelmi képességeit is ellenőrizték. Számot kellett adniuk a katonáknak elméleti felkészültségükről is, illetve lövészeteken is vizsgáztak; összességében jó eredménnyel - tette hozzá az ezredes.

Tájékozódtak a NATO-ellenőrök az ezred technikai felszereltségről is, s Szűcs Pál szerint ez volt az egyetlen terület, amellyel kapcsolatosan "bizonyos elvárásokat" fogalmaztak meg. Mint mondta: a jövőben erőteljesebben kell fejleszteni, korszerűsíteni a technikai eszközöket, különösen a rádiós és információs rendszereket. A feladatképes minősítés három évre érvényes, ez után újabb NATO-vizsgálatnak vetik majd alá a magyar légtérellenőrző ezredet - jegyezte meg az ezredparancsnok. 

Bencsik Péter alezredes, a NATO ellenőri csoport magyar tagja rámutatott: a veszprémi ezred a 2005-ös ellenőrzése óta sokat fejlődött, s egyértelműen képes a legbonyolultabb légiirányító és -ellenőrző feladatok teljesítésére is. Hozzátette: a NATO-minősítés négyfokozatú skáláján az ezred összességében a második legjobb minősítést érte el. Mint mondta, hat éve vesz részt a NATO-ellenőrző csoportban, de még a legjobbra, a minden tekintetben kiválóan feladatképesre minősített katonai egységgel nem találkozott. Ha a NATO-nak felajánlott katonai egység nem kapja meg a feladatképes minősítést - vagy csak részben feladatképes -, NATO-műveletekben nem alkalmazzák - tette hozzá. Kiemelte: a veszprémi ezred jó eredménnyel végzett a légi fegyverek irányításában is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában