Ország-világ

2008.09.14. 17:47

Nem akar egérutat hagyni az APEH

Jó hír a jogkövető, rossz a fegyelmezetlen cégeknek: egyszerűsödik az éves mérlegek benyújtása, ám nem lesz egérút a mulasztók számára.

VG

A renitensek várhatóan nem kerülik el az adóhatóság vizslató szemét, így valóban számíthatnak bírságolásra, és immár ténylegesen fenyegetheti őket akár a megszűnés is. A TEÁOR-törvénycsomag napokban elkészült tervezete ugyanis amellett, hogy a szakmakódokat eltünteti a cégjegyzékből, átalakítja a beszámolók közzétételi rendjét – tudta meg a Világgazdaság.

Jelenleg a vállalkozások nagy része az utolsó pillanatban árasztja el a cégbíróságot és a cégszolgálatot a beszámolókkal, amelyek feldolgozása hosszadalmas, nem kevés költséget és munkaerő-ráfordítást igényel. Így az érdeklődők késve jutnak a mérlegadatokhoz. Ráadásul a cégek mintegy harmada egyszerűen semmibe veszi az idevágó szabályokat és sokszor évekig nem ad be mérleget. A cégbíróság pedig képtelen felelősségre vonni a több tízezer renitenst.

Főbb változások

* a cégbíróság helyett a Cégközlöny kapja e-úton a mérlegeket * a mulasztók APEH-számokérésre számíthatnak * a cégjegyzék mentes lesz a kódszámoktól * az átkódolás az adóbevallással egyidejűleg pótolható

Most majd elcsípi őket az APEH. Az idei üzleti évről szóló beszámolókat már csakis elektronikus úton és kizárólag a kormányzati portálon keresztül lehet majd eljuttatni egyenesen a Cégközlöny honlapjára. A társaság és a beszámoló benyújtójának azonosítását egy elektronikus űrlap garantálja, ezt az e-postázással egy időben az adóhatóságnak is meg kell küldeni. A teljesítést az adóhivatal igazolja vissza a cégeknek. Az APEH feladata lenne az is, hogy a késlekedőket felszólítsa, bírságolja. Ha a vállalkozás a szigorú adójogi következmények ellenére sem helyezi letétbe a beszámolót, az adóhatóság jelzésére a cégbíróság hivatalból törli a társaságot a nyilvántartásból.

* a mulasztók APEH-számokérésre számíthatnak

* a cégjegyzék mentes lesz a kódszámoktól

* az átkódolás az adóbevallással egyidejűleg pótolható -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában